Han är född i Luleå, uppvuxen i Överkalix men bor numera i Pajala sedan några år. Han är för närvarande arbetslös.
– Jag blev det efter att jag satt häktad som misstänkt för grovt narkotikabrott. Jag dömdes senare men inte för grovt brott, säger Jens Siekas.
I tingsrätten fälldes Jens Siekas för bland annat grovt narkotikabrott till fängelse i två år.
Tingsrättens dom överklagades. I hovrätten fälls Jens Siekas enbart för två fall av ringa narkotikabrott vilket renderade i 30 dagsböter. Han var frihetsberövad i fyra månader vilket fick till följd att bötesstraffet ansågs helt verkställt.
Han fick skadestånd från staten eftersom Jens Siekas satt häktad för att brott som han inte dömdes för.
Jens Siekas är kassör i en landsomfattande förening som heter Cannalisörerna.
I föreningen stadgar stå det att:
"Föreningen har till ändamål att tillhandahålla kunskap om cannabis och dess användningsområden, samt att verka för en avkriminalisering och reglerad legalisering av cannabis i Sverige.
Föreningen ska uppfylla sitt ändamål genom att bedriva utbildning baserad på evidensbaserad forskning, opinionsbildning i politiska organ, arrangera seminarium samt genom att företräda cannabisbrukare i offentliga debatter. Cannalisörerna uppmanar dock aldrig till lagöverträdelser såsom konsumtion, innehav, överlåtelse eller smuggling av cannabis.”
På många håll runt om i världen pågår en stark lobbyism för legalisering av cannabis. Länder som Portugal och Holland har legaliserat vissa typer av droger. Uruguay och två amerikanska delstater, Colorado och Washington, har legaliserat cannabis.
Medicinsk marijuana är tillåtet i vissa delstater i USA som Colorado och Washington och fler väntas följa efter.
Jens Siekas säger att föreningen i första hand vill legalisera cannabis i medicinskt syfte.
– Jag menar inte att man ska få ha egna cannabisodlingar eller att man köper av en langare. Jag tycker att man kan ha en speciell butik, typ systembolaget. Då kan man ha åldersgräng och allt vad det betyder.
I dag går det att få preparat som innehåller syntetisk THC, se faktaruta, utskrivet av läkare.
Sativex, som läkemedlet heter, är registrerade läkemedel i Sverige, såväl som i andra länder, däremot ingår de oftast inte i högkostnadsskyddet.
– Det kostar cirka 5-6 000 kronor i månaden om man behöver medicinen. Jag tycker att det är orättvist, säger Jens Siekas.
Enligt Siekas lindrar medicinen ett flertal sjukdomar.
– Sativex är muskelavslappnande, smärtstillande, cancerpatienter kan få tillbaka aptiten, lindrar kronisk smärta bland annat. Det finns flera exempel på personer som har fått ett bättre liv med Sativex. Visst, det finns biverkningar. Psykoser är en men det kan man få lika gärna av stress eller alkohol.
– Psykos i sig är ingen biverkning av något utan en fristående sjukdom som ligger latent hos en viss procent av befolkningen, lite missvisande att kalla det biverkning. Cannabis kan förvisso utlösa en psykos men det hade lika gärna kunnat hända i samband med stressade situationer eller av alkohol.
I framtiden vill Jens Siekas gå ännu längre är att göra medicinsk cannabis mer lättillgänglig.
– Nästa steg efter att medicinskt bruk blivit tillåtet att även legalisera för rekreationellt bruk, det vill säga reglera, skatta och kontrollera försäljningen av cannabis i motsats till nu när ingen kontrollerar hur gammal du som köpare är, så länge du har pengar. Detta hade lett till att frigöra polisresurser från användare till langare och "de stora fiskarna". Cannabisförsäljningen i Colorado omsatte under 2015 närmare 996 miljoner dollar och drog därmed även in många miljoner i skattepengar, varav en viss andel är öronmärkta för att gå till dels skolsystemet och hjälpinsatser för hemlösa.
Att cannabis är beroendeframkallande och ofta inkörsporten till andra, betydligt tyngre droger, säger han är nonsens.
– Det här är inte ett intellektuellt synsätt, lite löjligt. Då borde vi ju förbjuda bröstmjölk också, det är ju början till allt.