Mindre än hälften får godkänt på förarproven i Pajala. I Älvsbyn klarar tre av fyra uppkörningen.
I Norrbotten finns enklare och svårare orter att göra sitt förarprov på. Pajala är länets enda kommun där mindre än hälften får godkänt. Med detta har orten betydligt sämre resultat än övriga länet. Trafikmiljön är dock ingenting man kan lägga skulden på.
– I så fall borde det vara högre godkännandeprocent i Pajala. Ur ett trafikmiljöperspektiv är det tämligen okomplicerat att köra där, säger Mikael Lundgren, chef för Trafikverkets förarprovskontor i Luleå.
Mellan 2013 och 2014 ökade de underkända proven i Pajala både i antal och procentuellt. En stor del av resultatet kan bero på att ingen trafikskola är verksam i kommunen.
– Det kan vara så och är en trolig förklaring. En trafikskola vet vilka krav som ställs och hur en inspektör bedömer ett förarprov. Många kanske tycker att de kan köra bil men det kan ändå fattas en del i tänket kring säkerhet, marginaler, hastighetsanpassning och uppmärksamhet, säger Mikael Lundgren.
Älvsbyn visar ett mer positivt resultat med nära 74 procent godkända uppkörningar 2014. Det gör att Älvsbyn tillhör de bättre orterna i landet.
– Det är jätteroligt för oss, för vi vill kunna säga ja fler gånger. Samtidigt måste man kunna ställa krav, säger Lundgren.
Du tror inte att de i Pajala kör sämre än i övriga delar av länet?
– Nej, tar man samhälle för samhälle och ett tvärsnitt blir det ungefär samma resultat. Att Pajalaborna kör sämre vill jag absolut inte säga.
Inspektörerna i Norrbotten växlar mellan alla orter och Trafikverket fördelar proven jämnt mellan dem på årsbais, så kommunernas resultat borde inte kunna knytas till någon enskild inspektör. Därmed kan man inte klandra inspektörerna på en viss ort att vara mer strikta än på andra orter.
– Om en inspektör bara ansvarade för en viss kommun skulle man kunna fundera på om problemet låg där. Systemet att inspektörerna skiftar orter gör också att de inte behöver få sina egna omprov, vilket är bra.
Norrbotten i stort står sig bra mot landets totala förarprovsresultat. Länets godkända förarprov uppgick till 62 procent vilket är tio procent bättre än rikssnittet.
– Sannolikt är det så att här uppe i norr har vi längre avstånd och körkort är en nödvändighet. Det handlar om hur förberedd man är när provet kommer och här förbereder man sig bättre, säger Mikael Lundgren.