Mitt i skolstriden

Ett definitivt beslut om Pajalaskolorna närmar sig. Och mitt i stormens öga står unge politikern Evgeny Krakov stadig och trygg. ”Man får inte fega ur. Vi måste ta beslut nu” säger han.

KÄNSLOR. Evgeny Krakov förstår att skolfrågor rör upp känslor. Samtidigt anser han att någonting måste göras åt nuvarande skolstruktur.

KÄNSLOR. Evgeny Krakov förstår att skolfrågor rör upp känslor. Samtidigt anser han att någonting måste göras åt nuvarande skolstruktur.

Foto: K-L Sundqvist

PAJALA2016-06-18 08:00

Skolstrukturen i Pajala har varit under luppen ett flertal gånger. Men oftast har det slutat med att det blir som förut.

Nu finns dock ett beslut som vållat sådan debatt och upprördhet i många byar. Främst i Junosuando och Tärendö, men också i Korpilombolo och Sattajärvi.

Mitt i all denna hätska och upprörda stämning står Evgeny Krakov, nyss fyllda 30 år. Han är socialdemokratisk ordförande i kultur- och utbildningsutskottet (kun).

– Känns som en gräns som passerats när man fyllt 30, säger Evgeny Krakov.

Han är född i före detta Sovjetunionen, men när det föll sönder så blev landet Uzbekistan.

– När jag var elva år så kom vi till Sverige, till en liten by utanför Borås.

Att han sedan hamnade i Pajala var också en slump. Det var nämligen så att jobbet som miljöinspektör drog honom hit upp.

– Efter att jag pluggat färdigt började jag söka jobb. Men det blev inget napp till en början. Då sa farsan att jag skulle plocka bort fotot från mitt cv. Efter det så började det hända saker. Bland annat från Pajala. De ringde på en torsdag och sa ”du fick jobbet. Kom hit på måndag”.

– Men då fanns det ingen bostad eftersom det var mitt i gruvrushen. Men de sa ”kom upp ändå, det löser sig”.

Det imponerade på Evgeny Krakov som trivs mycket bra.

– Det är mycket sådant här uppe. Jag måste säga att människorna är Tornedalens största tillgång.

Efter ett par år i Pajala började Evgeny Krakov arbeta politiskt även här.

– Jag blev medlem i Socialdemokraterna år 2006. Mitt första uppdrag blev som ersättare i valnämnden i Borås. Här i Pajala gick jag in som ledamot i kultur- och utbildningsnämnden 2013. Och från årsskiftet är jag ordförande.

Och nu har han att hantera den heta skolstrukturen tillsammans med andra tuffa beslut.

– Vi som politiker måste ta ansvar och inte fega ur. Det går inte att bara prata om vad som behöver göras. Vi måste också ta tag i saken. Finns inte elevunderlag och pengar så måste någonting göras. Och för mig är det lättare som inte har någon släkt eller andra kopplingar till någon.

Evgeny Krakov tycker inte det är konstigt att ”kuppen” på arbetarekommunens möte lyckades. Då röstades några personer in med ambitionen att riva upp i första hand skolbeslutet.

– Klart är att alla kan bli medlemmar. Och när få engagerar sig så kan en grupp människor göra så här. Jag hoppas samtidigt att de tar ansvar för helheten.

Finns det andra alternativ till besparingar?

– Skulle vara icke lagstadgade aktiviteter som kultur, sport och annan fritid.

– Men vem vill bo i en kommun där exempelvis barnen inte kan utöva sina fritidsaktiviteter?

Hur ser du på skolans framtid i Pajala?

– Största utmaningen är kompetensförsörjningen. Att få tag i behöriga och utbildade lärare. Men också att skapa en god arbetsmiljö.

– Den stora frågan är inte var skolan ligger utan vad den innehåller.

Evgeny Krakov berättar också att kommunen fått 100 nyanlända i skolåldern.

– Det ökar elevantalet med 20 procent. Kul!

Det slutgiltiga beslutet om skolan och badhusen tas i kommunfullmäktige den 20 juni.

– Jag hoppas beslutet ligger fast. Det har inte framkommit någonting som gör att beslutet måste omprövas.

Kommer du sitta kvar oavsett utgången?

– Den dagen den sorgen.

Det är en annan sak som Evgeny Krakov vill säga:

– Sverige är ett otroligt bra land att leva och bo i. Det ligger på allas ansvar att Sverige förblir det fina land det är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om