Men det var då...
Nu hotas hela skolan från flera olika håll. På lång sikt för att det föds för få barn och på kort sikt av förslaget från kultur- och utbildningsnämnden.
- Vi får hoppas att det inte blir någonting. Här trivs vi bra och jobbar med hela skolan, ända från förskolan till årskurs nio, säger Anna-Lena Berggård, som jobbar på förskolan.
- Vi har ett så bra samarbete här på skolan. Ofta får vi följa med lågstadiet till exempelvis badhuset och biblioteket. Vi tycker att det är ett härligt sätt att jobba på, säger Anna-Lena Berggård som fortsätter:
- Vi odlar även egen potatis och grönsaker och vi har fårskötsel. Föräldrarna är väldigt glada över det här arbetssättet. Dessutom jobbar vi med vår by.
Den fina utemiljön framhålls också.
- Försvinner förskolan så försvinner också den naturliga rekryteringsbasen av elever. Det är svårt att få hit elever från andra skolor. Dessutom är barnafödandet lika med noll. I Kangos tror jag att det inte föddes någon under 2007.
<_TextFråga>Framtiden?
- Vi har vetat om nedgången och därför har vi sparat pengar för att kunna driva skolan så länge som möjligt. Man vet heller aldrig om trenden vänder. Ungdomar vill röra på sig, men vi har märkt att många också kommer tillbaka, säger Karin Emmoth.
Enligt Hallergren påstod nämndens ordförande Åke Johdet, s, i kommunfullmäktige den 18 februari att det skulle betyda "en ekonomisk vinning för kultur- och utbildningsnämnden" om förskolan i Kangos lades ner.
- I samma utredning säger skolchef Ann-Mari Mäki Larsson att hon inte haft till uppgift att presentera besparingseffekter. Det presenteras inga ekonomiska kalkyler eller slutsatser i utredningen där det framgår att ett alternativ är bättre än ett annat, menar Hallergren.
Och fortsätter:
- Med andra ord uppnås nämndens besparingskrav på 1,3 miljoner kronor för 2008 genom minskning av belopp per barn. Inga andra besparingskrav har budgeterats i nämnden.
- Det kan med andra ord inte tas något beslut om friskolan i nämnden, säger Ove Hallergren.