Pajalabo på piratjakt

HMS Carlskrona avseglar den 13 mars mot Somalia för att bekämpa pirater. Ombord finns flera från Norrbotten, däribland Robert Falk, 21, från Pajala.- Det är bara passa på medan man är ung, säger han.

Foto:

PAJALA2010-03-08 06:00
Robert Falk ska ut på ett riktigt äventyr när HMS Carlskrona lämnar just Karlskrona med destination Adenviken utanför Somalias kust. Uppdraget är att bekämpa pirater som härjar där med att kapa handelsfartyg.
Men det en ganska van sjöman som åker från Pajala.
- Jag sa att jag var kock vid mönstringen och flottan tar gärna in utbildade kockar. Jag har faktiskt gjort lumpen på HMS Carlskrona, säger han som med andra ord känner sig ganska hemma på fartyget.
Han jobbar fortfarande kvar som kock i flottan.
- Jag gjorde lumpen 2008 på HMS Visborg men har nu fortsatt som anställd på HMS Carlskrona, säger Robert Falk som ser fram emot äventyret utanför Afrikas kust.
Hitills längsta resan
Resan till Somalia tar tre veckor.
- Tidigare har jag bara seglat kortare sträckor som till Tallin och Tyskland.
Han har varit hemma i Pajala i en vecka för att tillsammans med flickvännen Emelie Olsson från Lidköping ladda upp inför resan.
- Jag jobbar också i flottan, på HMS Sundsvall som ubåtsjaktsmatros, säger Emelie Olsson som är en smula avundsjuk på Robert.
- Jag hade själv velat åka om jag hade fått chansen, säger hon.
Bättre än Afghanistan
Fadern Ove Falk är inte speciellt orolig över att sonen ska åka iväg.
- Jag säger inte så mycket. Det är bara att ta det med ro och det jag kan säga är "lyckad seglats". Däremot är mamma lite orolig, men jämfört med Afghanistan så känns det här säkrare.
HMS Carlskrona har en besättning på 180 personer vid uppdraget till Afrikas kust.
Vad blir det efter det här?
- Jag vet inte om jag ska börja jobba civilt. Jag funderar också på att plugga till officer.
FAKTA HMS Carlskrona
µ HMS Carlskrona är Försvarsmaktens största stridsfartyg.
µ Det är ett före detta långrese- och minfartyg och anpassas just nu för att kunna fungera som som patrull- och ledningsfartyg för hela EU:s operation i Adenviken. Fartyget ska vara på plats i mitten av april och fyra månader framåt. Anpassningarna omfattar bland annat sambands- och stridsledningssystem och sjukvård.
µ Utöver själva fartygsbesättningen kommer Carlskrona ombord ha en "Embarked Military Force" (en styrka marininfanteri som används för att närma sig mindre fartyg), en helikopter 15 med personal, samt Europeiska unionens "Force Headquarters" (FHQ). Som stöd till fartyget kommer det baseras logistik- och underhållspersonal i Djibouti.
µ Efter operationen planeras hon göra tjänst som stödfartyg i Marinen.
Källa: Försvarsmakten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om