Pajala har liksom många andra inlandskommuner en stor andel äldre i sin befolkningspyramid. Under de närmaste åren kommer dessutom de äldre-äldre bli fler och det innebär att kommunen måste möta detta på något sätt.
Det kommer bland annat krävas bostäder med olika typer av boenden, men också mer personal.
– Det finns mycket att göra, men vi ligger väl inte i träsket i dagsläget, säger Sören Niva, ordförande för PRO Pajala när NSD träffar honom tillsammans med Margareta Gustafsson som flyttade hem från södra Sverige för ett par år sedan.
– Orsaken var att mamma började bli gammal och hon behövde hjälp.
Så illa är det ändå inte med äldreomsorgen i dagens Pajala, tycker de två PRO-representanterna, men visst finns det önskemål inför framtiden.
– Vi vill ha flera olika typer av boenden. De med stort vårdbehov skulle kunna samlas på ett ställe. Samtidigt behöver det byggas fler små lägenheter för dem som klarar sig själva och där man får hjälp efter behov, säger Sören Niva.
Däremot är de tveksamma till idén som har funnits om att bygga ett nytt stort äldreboende.
– Mindre enheter är mysiga. Samtidigt är det låg personalbemanning vid de små enheterna och de boende kommer aldrig ut, säger Margareta Gustafsson.
Det finns även andra saker som de tycker kunde förbättras.
– På Ängsbacken skulle det behövas en samlingslokal. Nu får de inte använda den som finns på grund av att den upplåtits för utvecklingsstörda. Gamlingarna är hänvisade till ett skyddsrum, säger Margareta Gustafsson.
Förutom i centrala Pajala så finns det äldreboenden i Korpilombolo, Junosuando och Tärendö, de två sistnämnda är små enheter.
– Det är viktigt att de finns kvar. Samtidigt är det viktigt att hemtjänstpersonalen har tid att prata med de gamla och inte bara lämna matlådan. För många är det enda kontakten, säger Margareta Gustafsson.
Det är inte bara i slutändan av befolkningspyramiden som Pajala växer. Tack vare gruvan har många yngre familjer flyttat hit plus att många stannar kvar.
– Vi är jätteglada att det blir fler barn, säger Gun-Britt Kangas, rektor och förskolechef på Smedskolan samt i Junosuando och Tärendö.
Extra glädjande är att efterfrågan på förskoleplatser också ökar i Junosuando och Tärendö.
– Vad vi ser hittills blir det sju nya barn i Junosuando och fyra i Tärendö.
Hon säger att de är väldigt glada över den här utvecklingen samtidigt som det kräver mer resurser i form av lärare och förskolelärare.
– Kan bli problem att få tag i behöriga pedagoger.
Samma problem finns inom äldreomsorgen som också har svårigheter att rekrytera personal i ett Pajala som har rekordlåg arbetslöshet.