Gruvbolaget Kaunis irons dagbrott i Kaunisvaara, norr om Pajala, kan komma att stänga igen. Anledningen är att flera myndigheter – däribland länsstyrelsen i Norrbotten – vill att bolagets nya tillståndsansökan för gruvverksamhet ska avslås eller avvisas utifrån miljöskäl. Ett besked som Kaunis irons vd Klas Dagertun menar är ”tragiskt”.
– Om tillståndsprocesser alltid ska vara så här komplicerade så kommer det att gå åt skogen med de nya industrisatsningarna här i Norrbotten, sade han under onsdagen.
Flera lokalpolitiker i Pajala ger nu sitt stöd till Kaunis iron. Kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) är en av dem som säger sig ha förståelse för Klas Dagertuns besvikelse.
– Vi har hela tiden haft en god dialog med Kaunis iron. De har lagt ner ett gediget arbete på sin ansökan och från vårt perspektiv har gruvan väldigt positiva effekter för samhället. Vill vi ha ett levande Norrbotten så måste sådana arbetsgivare finnas kvar, säger Ulrica Hammarström.
Hon säger sig vara särskilt besviken på att länsstyrelsen i Norrbotten vill stoppa det nya tillståndet. Den åsikten delas av Linda Jonsson (V), som även hon sitter i Pajala kommunfullmäktige.
– Jag kan förstå att specialiserade myndigheter som Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten fokuserar på miljöfrågorna, Men jag blir förvånad över länsstyrelsens ståndpunkt. Deras uppgift är ju att värna länet i ett bredare perspektiv, säger Linda Jonsson.
Hon håller inte med Klas Dagertun om att myndigheterna till viss del skulle vara ”aktiviststyrda”. Däremot tycker hon att deras yrkande på avslag eller avvisning av tillståndsansökan är ”väldigt hårt”.
En lokalpolitiker som är mer försiktig i sin kritik är Leif Gramner (KD). Han sitter också i kommunfullmäktige och vill främst lyfta hur gruvans osäkra framtid försvårar möjligheterna att driva politik i Pajala.
– Det går inte att planera långsiktigt när man inte vet hur det kommer att gå med gruvan. Den påverkar ju hur många bostäder och andra samhällsfunktioner som behövs, säger Leif Gramner och tillägger:
– Miljölagstiftningen måste ju följas. Så är det. Men det besvärliga är att det tar så lång tid för utredningarna att bli klara. Det behöver gå mycket snabbare.