- I andra glesbygdskommuner är människor mer samlade kring centralorten. I Pajala bor folk bor i sina byar och kommunen är vidsträckt.
Bakgrunden till förslaget är att kommunerna inom kort kommer att få ansvaret för all hemsjukvård. Läkarverksamheten blir emellertid kvar
i landstingets regi, och att samarbetet mellan kommuner och landsting klaffar blir då än mer viktigt.
- Hur ska kan vi få en vård som svarar upp i glesbygsområdet, där det kan vara 10-15 mil till närmaste vårdcentral? Det gäller att det fungerar på ett riktigt bra sätt, säger Agneta Granström.
Pajala kommun deltar redan nu i länsstyrelsens projekt ?Service i glesbygd?, där nya samarbetsformer för post, livsmedel och hemtjänst satts i fokus.
hand i hand
Granström berättar att tanken är att de två projekten ska kunna gå hand i hand.- Det passar som hand i handske att göra det i samma veva, och kanske kan vi dra nytta av varandras erfarenheter.
Agneta Granström presenterade pilotprojektet på Pajala marknad, och det fick enligt henne ett gott mottagande av Pajalaborna.
- De tyckte att det är jättebra att man lyfter upp glesbygden, att man som politiker visar att den är viktig. Många som jag träffade kände att det har blivit jättemycket fokus på sjukhusorterna. På en liten vårdcent-ral som Pajala är varje person en nyckelperson, och förhoppningsvis finns det erfarenheter här som vi kan föra över till and-ra glesbygdskommuner som Jokkmokk, Arjeplog, Arvids-jaur och Övertorneå, säger miljöpartisten.