S lovar järnväg till Kaunisvaara vid maktskifte

Socialdemokraterna lovar en järnväg till Kaunisvaara om de kommer till makten.- Vi tycker att regeringen borde kunna ge det beskedet till gruvbolaget redan nu. Så viktigt är detta projekt för hela landet, säger Peter Hultqvist, regionalpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Karl-Axel Waplan är optimistisk och tror på ett positivt besked om järnväg. Vilket Karin Åström och Peter Hultqvist lovar om Socialdemokraterna får bestämma. Kommunalrådet Bengt Niska hoppas givetvis också på en järnväg.foto: k-l sundqvist

Karl-Axel Waplan är optimistisk och tror på ett positivt besked om järnväg. Vilket Karin Åström och Peter Hultqvist lovar om Socialdemokraterna får bestämma. Kommunalrådet Bengt Niska hoppas givetvis också på en järnväg.foto: k-l sundqvist

Foto: Kurt Lennart Sundqvist

PAJALA2009-11-11 06:00
I går besökte delar av Socialdemokraternas regionalpolitiska arbetsgrupp Pajala för att informera sig om gruvsatsningen.
Deras huvudbudskap var att en framtida gruvbrytning är så viktig, både ur regionalt och nationellt perspektiv, att regeringen redan nu borde ha gett ett positivt besked angående järnväg.
- Jag tycker att man från regeringen skulle kunna lova ett kraftfullt stöd, både vad gäller järnväg och vägar. Tillsammans rör det sig om cirka 1,5 miljarder kronor. Och med tanke på de positiva effekterna, inte bara för Pajala, utan för hela Sverige, så är det inga stora pengar. I det här läget bör samhället samordna sina styrkor, säger Peter Hultqvist.
På tisdag i nästa vecka tas frågan upp i riksdagen.
- Vi kommer ta upp den som en regionalpolitisk åtgärd i interpellationsdebatten med Maud Olofsson, säger Peter Hultqvist.
Parti- och riksdagkollegan Karin Åström från Överkalix, tycker också att regeringen agerar för långsamt.
- Detta är egentligen snuspengar. Men om finansieringen inte ryms inom befintlig ram så går det att lösa genom riksgälden, säger Åström.
Planeringen fortsätter
Från Northland resources sida fortsätter planeringen som vanligt. Det innebär att alternativet med pipeline fortfarande finns med i bilden.
- Det är ett dyrare men också mindre flexibelt alternativ för oss. Dock är det fullt möjligt att starta gruvbrytningen med det alternativet. Men det innebär också att det inte blir något pelletsverk på svensk sida, säger Karl-Axel Waplan, europachef för Northland resources.
300 miljoner kronor
Enligt Karl-Axel Waplan har bolaget hittills lagt ner 300 miljoner kronor i projektet.
- Vi kommer investera fyra miljarder kronor. Därefter räknar vi med intäkter på 3,5 miljarder kronor per år.
Waplan poängterar också att bolaget har en bra dialog med banverken på både svensk och finsk sida.
- Vi jobbar med ambitionen att det blir järnväg och hoppas på att besked kommer under våren.
I så fall bör det bli positivt. Annars kan Pajala och Sverige på miste om tusentals jobb som försvinner till finska sidan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om