I lokalen sitter tolv män och kliar sig i huvudet, gungar fram och tillbaka eller mumlar lite för sig själv. Gemensamt för dem alla är den fokuserade blicken som vilar på schackpjäserna framför dem. I mitten går Pia Cramling. Hon förflyttar sig snabbt från bräde till bräde och möter spelare för spelare med ett snabbt och övervägt drag. Simultanschacket är igång.
SCHACK MATT
Det slutar alltid på samma sätt. Efter tyst kamp faller tillsist den svarte kungen i brädet "schack matt" säger Pia Cramling och skakar leende hand med den kämpe som försökte hålla ställningarna, mot hennes offensiva spelteknik så länge som möjligt.- Till slut fanns det ingenting mer att göra. Pia har det i blodet, hon ser allt och flyttar direkt, säger en besegrad Ingvar Aaro.
Kompositören och pianovirtuosen Anders Widmark som besökte Korpilombolo och nattfestivalen fick även han bekänna sig besegrad.
- Först tänkte jag att det är lite väl fräckt att utmana Cramling, med tanke på att jag är en sådan usel schackspelare, säger Widmark.
Men efteråt var han glad att han ställde upp.
- 24 drag blev det. En mycket bra mental uppvärmning inför konserten i kväll.
MÅNGA INTRESSERADE
Möjligheten att få spela schack mot stormästaren lockade spelare allt från Malmberget, Boden, Haparanda till Piteå. Den som klarade sig längst blev Börje Josefsson.- Jag har spelat poker halva natten, men jag kan inte ge upp utan kamp. Hon spelade så bra.
Pia Cramling är internationell stormästare i alla kategorier schack och har vunnit många och stora vinster. Hon är rankad som världens fjärde bästa spelare och etta bland sveriges damer. Hon har sina rötter i Korpilombolo men bor numer i Spanien.
- När jag spelar mot flera samtidigt, försöker jag att spela olika mot alla. Det är verkligen jätteroligt och mysigt att spela här i Korpilombolo, säger Pia Cramling.
Den längsta tid hon spelat schack är 16 timmar, spelet pågick till klockan fyra på natten.
- Ju färre pjäser, desto svårare. Jag vann, men jag var trött.
Pia Cramling besegrade de tolv tappra motståndarna i Korpilombolo.
- Schack är gränslöst, alla kan spela och varje spel är en utmaning.