När Northland resources gick i konkurs avbröt Trafikverket arbetet med att förbättra och förstärka den 16 mil långa vägen mellan Kaunisvaara och Svappavaara. Sex mil lämnades utan åtgärd.
När malmtransporterna under 2018 åter startade på sträckan började Trafikverket se över att återuppta arbetet. Byggstart för sträckorna är nu planerade till sommaren 2020. Men den dåliga standarden märks tydligt bland de olycks- och tillbudsrapporter som Malmtransporter i norr upprättat sedan trafiken återupptogs.
– Vi ser att de här två oåtgärdade sträckorna står för ungefär 90 till 95 procent av de trafikrelaterade rapporterna. Det handlar om allt från mindre saker till de dödsolyckor som varit, säger Roger Uusitalo, platschef på terminalen i Junosuando.
I december i fjol omkom Övertorneåbon Kai Heikka, 45, när den fullastade malmbilen som han körde hamnade utanför vägen i närheten av Peräjävaara. I maj körde en annan lastbil av vägen i samma område, och i juli i år inträffade en krock mellan en personbil och en malmbil – också den i närheten av Peräjävaara.
På terminalen i Junosuando har obehaget att köra på vägen lett till att personer sagt upp sig.
– Det är alltid svårt att veta vad den egentliga orsaken är, och de flesta som slutar gör det för att de har svårt att kombinera jobbet med till exempel familjeliv, eftersom vi ligger där vi gör. Men det har förekommit att personer slutat av de orsakerna, säger Roger Uusitalo.
Han anser dock att dialogen med Trafikverket är god och välkomnar att upprustningen av vägen ska starta igen.
– Vi jobbar också mycket med säkerheten från vår sida. Vi kommer bland annat använda andra vinterdäck i år där vi bara prioriterar bra grepp. Annars är det ofta en avvägning mellan livslängd, grepp och andra faktorer. Vi är också noga med vilken information nya förare får under upplärningstiden. Vi har blivit ännu tydligare med att belysa vägens beskaffenhet så att förarna är beredda på vad som händer när de kör.
Varje olycka innebär också stora kostnader för företaget.
– Om ett ekipage åker av räcker det nog inte med en miljon kronor för reparationer, stillestånd och andra kostnader, säger Roger Uusitalo.