Två byskolor kan få slå igen

2014 var ett mycket dåligt år ekonomiskt för Pajala kommun ­– underskottet överskred 10 miljoner kronor.

Dyster framtid. Junosuando är en av de skolor där högstadiet nu är hotat.

Dyster framtid. Junosuando är en av de skolor där högstadiet nu är hotat.

Foto: K-L Sundqvist

Pajala2015-03-13 15:35

På skolfronten ser det mörkt ut för samtliga skolor utanför centralorten, utom den i Korpilombolo.

I det underlag som politikerna ska ta ställning till föreslås att undervisningen av eleverna årskurserna 6­–9 i Junosuando, Tärendö och Sattajärvi flyttas.

Även de i årskurs 4–5 i Junosuando och Tärendö kan bli tvingade att byta skola.

I två av de sju alternativen som tagits fram handlar det om en stängning av skolorna, med förskolor, både i Junosuando och Tärendö.

För barnen i Sattajärvi utpekas Gårdsbyskolan som ett alternativ till Centralskolan.

Svårigheter med att rekrytera lärare till små enheter och kunna erbjuda dem heltidstjänster anges som skäl till förändringarna.

”Ur pedagogisk synpunkt förespråkar verksamheten att Pajala kommun ska minska antalet små enheter”, står det i dokumentet om föreslagna strukturförändringar som arbetats fram av Pajala kommuns ledningsgrupp.

En förändring av skolstrukturen leder till ökade kostnader för skolskjuts. Ett argument för en flytt till centralorten är att kostnaderna beräknas bli högre om eleverna från Sattajärvi och Tärendö flyttas till Korpilombolo eller om eleverna i Tärendö och Junosuando samsas i en av skolorna.

Med anledning av förslaget hålls i nästa vecka ett stormöte i Tärendö, där kommer bland annat kommunalrådet Harry Rantakyrö (S) att få stå till svars.

Föräldrar i Tärendö och byarna omkring oroas över att skoldagen förlängs med 3­–4 timmar dagligen. Enligt dem skulle en flytt av eleverna i 7–9 ge en besparing på en halv miljon.

”Vi är övertygade om att detta omedelbart skulle medföra utflyttning av barn i Tärendö/Junosuando, vilket skulle äta upp besparingen omgående”, skriver företrädare för byarna. De noterar också att det räcker med att två familjer med vardera två barn flyttar, för att den tänkta vinsten ska gå upp i rök – på grund av förlorade skatteintäkter.

– Det har under en tid funnits en agenda hos åtminstone delar av makten att skapa ett Storpajala med ett omland på några mil med resten som renbetesland och ödemark trots att fortfarande två tredjedelar av befolkningen bor utanför centralorten, säger Leif Gramner (KD) som också påpekar att gruvkonkursen inte är orsaken till de ekonomiska problemen.

Att stänga skolorna i byarna, kan enligt honom, vara en felbedömning som resulterar i utflyttning från kommunen.

På måndag behandlas dokumentet ­– som även föreslår en centralisering av äldreomsorgen i framtiden – av kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om