Kenneth Nilssons övergång var inte helt oväntad. Redan för en månad sedan aviserade han att han inte ställer upp på Socialdemokraternas listor till hösten.
Nu tar han steget fullt ut och går han samma väg som förra partikollegorna Jörgen Lövgren, Ann-Helen Bergsten och Thomas Stålnacke redan har gjort.
- Det är personer som har samma uppfattning som jag i många frågor och som jag trivs bra tillsammans med. Jag hoppas att vi kan föra med oss många av våra tankegångar in i nya Kirunapartiet, säger han.
Petningen orsaken
Övergången får betydelse på flera olika plan. Till att börja med får Kirunapartiets satsning mot landstinget ny styrka.
Nu kan Kenneth Nilsson och Jörgen Lövgren åter göra gemensam sak i landstingsfrågan.
- Det är i landstinget hela den här historien har startat. Om inte jag och Jörgen hade petats från S-listan hade inte den här situationen uppstått, säger han.
Han tror också att petningen kan vara orsaken till att det inte blev något samgående mellan Kirunapartiet och Socialdemokraterna.
- Många Kirunapartister blev oroliga när de såg hur Socialdemokraterna behandlade oss. Det är i alla fall så jag har fått det beskrivet.
Övergången innebär också att majoriteten i kommunfullmäktige rubbas. Socialdemokraterna får bara ihop 22 av 45 mandat.
Därmed kan partiet inte ensidigt avsätta Kenneth Nilsson som ordförande för socialnämnden eller, för den delen, Ann-Helen Bergsten som ordförande för fritids- och kulturnämnden.
Socialdemokraterna kan komma att agera på något sätt i alla fall. Kristina Zakrisson, ordförande för Socialdemokraterna i Kiruna, säger att de måste undersöka saken noga.
- Om det bara gällde fritids- och kulturnämnden skulle vi nog sitta still i båten, men nu handlar det om en nämnd med en stor del av den kommunala budgeten, säger hon.
Lugn och ro
Kenneth Nilsson hoppas dock att ingen börjar riva i majoritetsfrågan. Han anser att det bästa vore om nämnderna fick jobba vidare i lugn och ro fram till valet.
- Nämnderna rullar på bra och alla jobbar i bästa samförstånd. Jag har i alla fall för avsikt att fortsätta mandatperioden ut om inte någon hittar på något annat.