Redan under fredagen nåddes kommunalrådet av signalerna att Pinnacle Sweden hade tagit sitt beslut.

Men det var först när Petersen såg de underskrivna dokumenten och att pengarna var insatta på kontot som han verkligen kunde andas ut.

- Jag är jättenöjd. Det har varit en detaljprocess som tagit lång tid. Men nu är allt klart och nu blir det ett högt tempo.

Artikelbild

| Karl Petersen har anledning att fira; men väljer att behålla korken på Pommacflaskan stängd ännu ett tag.

Du har sagt att du inte vill fira innan spaden är i marken. Är det läge nu?

- Pommacen är på kylning. Jag är jättenöjd och det är värt att fira, men jag väljer mitt tillfälle att öppna den. Jag vill nog att företaget ska vara på plats i Luleå, säger han.

En annan som jublade var Luleå kommuns stadsbyggnadschef, Anders Dahlstål.

- I och med att pengarna kom in så byter marken nu formellt ägare. Därmed träder det avtal vi har haft med Pinnacle i kraft, säger han.

Artikelbild

I det avtalet har Luleå kommun en rad åtaganden, bland annat att avverka skog. Något som man börjar med omgående.

- Själva avverkningen har vi lagt ut på entreprenad. Det är skogsmaskiner som måste fraktas dit. Men min gissning är att vi börjar redan på måndag.

Artikelbild

Även Dahlstål tar betalningen för marken som en slutlig bekräftelse på att Facebook helt har bestämt sig för Luleå.

- Vi är jätteglada inom kommunen att det är klart. Det är en enormt viktig sak för Luleå. Vi tror ju att det kan starta en helt ny industri i och med det här.

Artikelbild

| Karl Petersen har anledning att fira – men väljer att behålla korken på Pommacflaskan stängd ännu ett tag.FOTO: Pär Bäckström

Dahlstål målar upp en ljus framtid:

- Det har visat sig tidigare när det gäller serverhallar att dit en går brukar andra följa efter. Och det är ingenting som Luleå ensamt mäktar med och det är därför vi har bildat ett nytt bolag för Luleå, Boden och Piteå. Dessutom lär det bli en rad kringverksamheter. Det är ett fruktansvärt stort antal servrar och jag kan tänka mig monteringsfabriker, service, produktutveckling. Jag har stora förhoppningar.