Glaciären i fjällen – vacker men livsfarlig

Isgrottan i Sulitelmaglaciären är en turistfälla i dubbel bemärkelse. Vacker – och fullständigt livsfarlig.

DAGS FÖR FIKA. Och sämre ställe kan man välja än glaciär­väggen vid Sulitelmamassivet.

DAGS FÖR FIKA. Och sämre ställe kan man välja än glaciär­väggen vid Sulitelmamassivet.

Foto: Pär Bäckström

PIESKEHAURE2015-04-14 08:00

Sulitelma utgör ett högfjällsmassiv på cirka 1900 meters höjd i Arjeplogs kommuns nordvästra hörn, nära gränsen till Norge.

Naturen är obrutet fjällandskap och länsstyrelsen har klassat området som ett Natura 2000-område.

Piteåälvens stora källsjöar Mavasjaure och Pieskehaure finns i området, liksom flertalet mäktiga högfjäll och Sveriges två största glaciärer Salajekna och Stuorrajekna. Genom Salajekna rinner Lairojåkkå, som mynnar i Pieskehaure.

I Salajekna finns också isgrottan, det under vårvintern så populära utflyktsmålet som byter skepnad år från år.

Vissa år är grottan öppen, andra år är den oåtkomlig på grund av snömängden. De senaste åren har grottan varit svår att komma in i, men under mars var det många som passade på att ta sig in.

Enligt uppgift var det första gången sedan 2005 som grottan var helt öppen. Den drev sedan igen på grund av ett oväder.

Med skoter tar man sig med lätthet till grottan. Från Svenska turistföreningens stuga i Pieskehaure är det 20 minuters färd, till största delen efter ruskad led. Utanför leden är det dock skoterförbud.

När NSD besöker grottan är den stängd, en stor snödriva hänger över ingången. Grottan kan vara fylld av vatten, och att gräva sig in är inte att tänka på.

Dagen bjuder på gassande sol och efter gårdagens snöfall är det vitt och orört. Vi är först i spåret, eftersom vi sovit i Pieskehaure. Men allt eftersom anländer skotergäng efter skotergäng. Vissa har kört ända från Örnvik, drygt åtta mil efter led.

Vi stannar och beundrar glaciärens kanske tio meter höga kant, med sin blågröna is. Det släpper block och rasar snö med jämna mellanrum. Vintern har varit mild och det har uppstått sprickbildningar i glaciären.

Intill kanten finns glaciärsjön, som är isbelagd på vårvintern. Men närmast glaciären syns det bara öppet vatten.

Länsstyrelsens naturbevakare Tom Viklund besökte området i slutet av mars med helikopter. Han konstaterade att skoteråkare trotsat förbudet – samt att området närmast glaciärväggen var direkt livsfarligt.

– Jag vet att folk som besöker glaciären brukar sitta intill glaciärväggen och fika men i år är det direkt livsfarligt. Från helikoptern såg jag hur isblock fallit ner i vattnet precis där folk brukar sitta, säger han till Piteåtidningen.

Via fjällsäkerhetskommittén i Arjeplog har han manat till försiktighet under vårvintern. Tom Viklund påminner om skoterförbudet, som kan ge böter upp till 15 000 kronor.

Isgrottan i Sulitelma

FAKTA

Myterna om isgrottan går långt tillbaka i tiden. Det sades att en same åkt in en istunnel i Salajekna, och att det fanns ett rike under isen.

Isgrottan blev riktigt berömd på 1960- och 1970-talet. Glaciären Salajekna är 30 kvadratkilometer stor och 300 meter tjock på sina djupaste ställen. De senaste 100 åren har den och Stuorrajekna minskat med två kilometer på grund av avsmältningen.

Grottan har skapats av smältvatten som rinner och de delarna är de som rör sig mest i glaciären. Det innebär att rasrisken inne i grottan är betydande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om