Ingegerd Holmquist är butiksföreståndare på Pingstkyrkans Second hand-butik i Boden. Hon har varit med från början.

Hon har tillbringat ett tio-tal år i Tanzania där hon jobbade med kvinnor och barn och olika utvecklingsprojekt. När hon kom tillbaka hem till Sverige och såg överflödet blev det en omvänd kulturkrock. Då hon sedan flyttade upp till Boden fanns tankarna kvar på att göra något.

I Pingstkyrkan finns det olika råd. Ingegerd Holmquist satt och sitter fortfarande med i missionsrådet. På ett sammanträde så tog hon upp idén att starta en second hand-butik för att få loss pengar till bistånd.

Artikelbild

| Doktor Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset, är av Nobels fredspristagare i år.

Det föddes ett intresse och en grupp jobbade under ett drygt år med förberedelser. Bland annat gjorde man studiebesök på andra håll i Sverige och letade samtidigt en lämplig lokal på hemmaplan.

De landade i den gamla värnpliktsmatsalen på Ing 3 och butiken invigdes 25 oktober 2008. Sedan dess har den vuxit rejält. I början hyrde de inte övervåningen.

– Vi insåg ganska snart att vi behövde öka på, säger Ingegerd Holmquist.

Hon berättar att de från början hyrde 400-500 kvadratmeter. Nu har de 2 500. Av det är 1 250 butiksyta.

Artikelbild

| Ingegerd Holmquist är butiksföreståndare och har varit med sedan starten.

Hur har de här åren varit, blev det som du ville?

– Ja. Jag tänkte att det kunde bli stort. Jag hade besökt stora butiker, men visste inte om det skulle fungera i Boden.

Artikelbild

| Det blir fokus på doktor Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra delen av Demokratiska republiken Kongo, när Pingstkyrkan i Boden den 8 december firar att deras second hand-butik fyller tio år i år.

Många har varit engagerade genom åren. Idag med hel- och deltidsanställda, praktikanter och volontärer är omkring 85 personer engagerade i affären.

Verksamheten är systematiserad. När en vara varit i butiken nog länge skickas den vidare till andra ställen och det fylls på med nytt.

Artikelbild

| Andreas Holmquist, handledare, och Ingegerd Holmquist, butiksföreståndare, visar en bråkdel av alla julsaker de har till försäljning.

De har också ett samarbete med Rotary. Tillsammans är de med och bygger en gymnasieskola i Tanzania.

– 20 procent ska skolan fixa själva, men 80 procent kan de ansöka om hos oss. Det började med att Rotary hjälpte oss att borra brunnen. De bekostade också ett litet vakthus och var delaktiga i bygget av dusch och toalett för tjejer och i inköpet av labutrustning, säger Ingegerd Holmquist.

Artikelbild

| Av folks gamla avlagda saker passerade butiken i Boden redan 2017 ett sammanlagt överskott på 5,2 miljoner kronor.

Skolan är anpassad för funktionshindrade.

– Den första rullstolsburna tjejen har tagit studenten i år.

Artikelbild

| I fjol gick hälften av överskottet på 762 000 till PMU, som är Pingstmissionens utvecklingssamarbete.

Hon påpekar vikten av att man i den här formen av samarbeten har ett jämlikt förhållningssätt. De har kontakt med de personer som de jobbat med sedan 1983. Därmed finns det ett grundmurat förtroende.

– En fördel är att vi kan språket.

Av folks gamla avlagda saker passerade butiken redan 2017 ett sammanlagt överskott på 5,2 miljoner kronor. I fjol gick hälften av överskottet på 762 000 till PMU, som är Pingstmissionens utvecklingssamarbete. Den andra halvan gick till Bodens pingstkyrkas egna projekt; skolbygge och elevvård i Tanzania, motverka svält i Yemen och översvämning i Bolivia, daglig verksamhet i Rumänen, utbildningscenter i Egypten, kvinnojouren och behövande barn i Boden.

I slutet av 90-talet var PMU med och byggde Panzisjukhuset i östra delen av Demokratiska republiken Kongo. Doktor Denis Mukwege är chefsläkare där och hjälper våldtagna kvinnor och barn. De får kvalificerad vård och hjälp att läka, både kroppsligt och själsligt.

I år tilldelades doktor Mukwege Nobels fredspristagare.

Då kommer vi in på den andra anledning till årets firande. Pingstkyrkan i Boden känner sig delaktig i årets fredspris.

– Vi är ju sedan starten en PMU-butik, säger Ingegerd Holmquist.

När det stod klart att Denis Mukwege var en av årets fredspristagare så förstod hon först inte hur stort det är.

– PMU skrev: ”Såsom vi har väntat och längtat. Nu måste ni ordna nobelfika”. Jag berättade på morgonmötet här att han, som vi har på bild i butik, utsetts till pristagare. Då gick personalen igång, ville ha röd matta, klä sig fint och sa att vi måste göra en toppendag av det här.

Hon vill också förmedla till kunderna att de faktiskt är delaktiga och bidrar till att människor långt härifrån kan få det bättre när de handlar i butiken.

PMU har bidragit till doktor Mukweges läkarutbildning och en del av bodenbutikens överskott har under alla åren gått till PMU och Panzisjukhuset.

Själva firandet blir den 8 december. Även om de firar tioårsjubileum kommer fokus ligga på Denis Mukwege och Nobels fredspris.

Varje år ger de också en dagskassa till något ändamål. Jubileumsdagens dagskassa går till Panzisjukhuset och de ska bjuda alla kunder på kaffe och tårta.

– Vi vet inte om vi har tagit oss vatten över huvudet. Några ska baka själva och några ska sponsra till tårtor. Vi behöver nog 30, 40, 50 tårtor, jag vet inte, säger Ingegerd och skrattar.

I år är dessutom ett återvunnet klädplagg årets julklapp.

– Kan det bli så mycket bättre. Det känns jättebra, säger Ingegerd Holmquist.