Det var fina förutsättningar för folkrace under Kristi Himmelsfärdsdag. Solen värmde, flera hundra människor var på plats och förarna tycktes uppskatta banorna på Luleå Motorstadion.
Bäst av alla var en med vinnarvana från Kristiflygarracet. Tobias Nordin från Piteå MS körde hem topppoäng i alla sina kvalheat.
I finalen tog han ledningen före Kalix MK:s Anton Bäckström. En ledning som han lyckades hålla ändå in i mål. Då hade Peter Sandow från Södra Lappmarkens MK kört förbi Bäckström som slutade trea.
- Det känns skönt. Jag har en tendens att vara sjukt nervös innan, men i dag gick det bra, säger Nordin.
Det var heller inte hans första seger i Kristiflygarracet. 2006 och 2007 åkte han hem till Piteå med segerpokalen. Förra året gick det aningen sämre med en andraplats i B-finalen som bästa resultat.
- Jag körde väl mitt eget race, och det räckte. Jag har en viss rutin och slängde en blick i backspegeln ibland.
Det ska nämnas att fjärdeplacerade Mikael Wiklund från Robertsfors MS vann både C- och B-finalen, något som kvalificerade honom för den stora finalen. Väl där kom Markus Nyström inte till start eftersom hans bil krånglade. Hemmahoppet Paul Jönsson fick bryta efter halva loppet.
En startsnabb bil är en fördel
Av de fem damerna var Maria Persson från Södra Lappmarkens MK vassast. Det låga antalet damer räddade henne för dagen. I ett kvalheat missade hon det obligatoriska alternativspåret och skulle ha diskats i vanliga fall. Nu räckte det till en final som hon körde hem för Luleås Carolina Ask och Piteås Linda Pettersson.
- Jag har en startsnabb bil och det betyder mycket. Växellådan var halvt sönder och satt fast med en gummistropp, men det tänker man inte så mycket på, säger Persson.
Inga större missöden
Juniorerna var precis som damerna endast fem till antalet. I finalen blev det en överraskande segrare. Razmus Ekelund från Jokkmokk MS slog kvalsuveränen Lars Jonsson från Piteå.
Jonsson hade kört hem alla kvalheat och var storfavorit när finalen startade. Väl där tog Ekelund ledningen efter Jonssons alternativspår och kunde hålla ledningen ändå in i mål.
- Det var lite väntat. När jag tagit alternativspåret kände jag att jag kunde komma ikapp. Starten var ganska tuff och jag hade häng på honom i två heat, säger den 16-årige Razmus Ekelund.
Hur firar du det här nu?
- Det blir kanske fest i kväll.
Lite av fest var det i vårsolen på Luleå Motorstadion. Enligt säkerhetschefen Joakim Rånby var det drygt 250 personer på plats och 50-60 funktionärer var inblandade.
- Vi har inte haft många bärgningar och det är bara tre som fått svart flagg, vilket är få, säger han.
En förare som missade finalerna var Peter Lundbäck från Kalix. Han var tvungen att köra på tvåans växel och bommade C-finalen med en poäng. Trots det var han nöjd.
- Luleås bana är rolig. Det händer saker hela tiden då den är så intensiv, säger han efter att ha lagt ett anbud på sin bil.
- Hittills har jag fått behålla den, men man vet aldrig. Jag vet andra som har blivit av med bilen, och det är lite surt