Den röda nyskruvade Volvo S40:n har alldeles nyss anlänt från Dalarna.

Det är torsdag eftermiddag och solen lyser över Tvärån.

Emil Öhman går in i garaget och pekar på bilen med initialerna T. Öhman.

Artikelbild

| Öhman.

- Det här är pappas, den brukar jag skruva i under sommaren, säger han.

Försäsongsträningen till den tredje skotersäsongen i USA är i full gång. Styrketräning varvas med löpning, motorcross och många timmars meckande på hemmaplan. Allt för att vara maximalt förberedd när flyttlasset åter igen går till Saint Cloud i Minnesota till hösten.

Sverige är bättre
Det har ännu inte blivit någon vinst för Emil Öhman i USA. Men när han envist säger att den kommer, om än det får ta sin tid, så tror jag honom

För Sverige har han ju redan tagit med storm.

- Jag är inte så fascinerad av landet i sig, jag tycker mycket mer om Sverige. Men där borta är jag bara skoterförare och behöver inte skruva. Förutsättningarna och motståndet är bättre.

Fjolårets prestationer beskriver han som en mellansäsong. Resultaten var inte med honom, knäskadan och en hel del annat strul med material stoppade honom från sin höga målsättning.

- Jag har vunnit allt som jag har haft som mål att vinna i Sverige, VM och SM. Det kändes naturligt för mig att gå vidare, det var och är obeprövad mark för mig. Jag tänker ge mig fan på att vinna i USA nu.

Vill till final
Nu har knäskadan läkt och fokuset ligger på Norrlandsveckan. Så USA får vänta ett tag till för skoterstjärnan.

Först Kalix, sen Piteå och till sist Skellefteå. Totalt är 36 rallycrossförare anmälda till supernationellklassen, där Emil Öhman bland annat ställs mot rallycrosstjärnan Fredrik Tiger.

- Urban Bergström, som jag lånar bilen ifrån, och pappa frågade om jag ville köra några tävlingar i sommar. Då tänkte jag att det är bra att köra fem tävlingar på nio dagar. På så sätt bakar jag ihop det och det tar inte lika mycket tid från min skoterförsäsong, berättar han.

Vad är målet under Norrlandsveckan?

- Ta mig till A-final. Jag hoppas kunna visa de rutinerade förarna att jag kan köra bil riktigt bra också. De första tävlingarna tror jag kommer gå sådär, men mot slutet kommer jag mest troligt nå final. Det är jag rätt säker på.

Så det är Tiger som du ska slå?

- Ja, han är ju snabb.

Hur mycket tid lägger du ner på rallycrossen?

- Den här veckan, sen är det över. Började förra helgen, då körde jag första gången. Sen är det skoter som gäller, säger 25-åringen.

Han berättar också att han ser tävlingarna som något roligt, för det är ju inte rallycrossen skoterstjärnan brinner helhjärtat för. Men trots det kan han inte släppa tävlingsinstinkten som han föddes med.

- Det är för skojs skull... Men jag kommer inte åka runt och bara försöka ta mig i mål. Det är full satsning som gäller. När jag är där kommer jag vara taggad till tusen.

Vad är det bästa med att köra?

- Jag älskar att tävla. Har sysslat med motorer i hela mitt liv. Det är hårt, tight och det chansas. Spänningen. Jag har alltid velat vara bäst.

I hur bra form måste man vara?

- Alla som ligger i toppen tränar hårt. Vi är lätt i samma skick som hockeyspelare på den här nivån. Skoter är en av de hårdaste sporterna.

I dag inleds Norrlandsveckan i Kalix, där Emil Öhman under åren har blivit lite av en publikfavorit. Prispotten ligger just nu på 360 000 kronor och arrangemanget tros bli en riktig publikfest.

- Det ska bli så kul att köra för Norrbottenspubliken, säger han och småler.

Han lutar sig tillbaka mot stolen inne i garagets fikarum och tänker till en stund.

- Det är något väldigt speciellt med det.