Helgens dubbeltävlingar på Kalix motorstadion blev i stora drag en succe.

Men nära 3000 varv slet hårt på banan, skador som ledde till krascher och skador för flera av de tunga namnen.

Linus Westman var efter sin succelördag där en andraplats efter starten snabbt byttes mot ledning och klar seger under söndagen på god väg mot ytterligare en framgång.

Artikelbild

| Det blev lyckade rallycrosstävlingar i Kalix under helgen. Ovan syns Dundretföraren Niklas Mörtsell som vann söndagens 2400 före Jonas Ökvist från Piteå.

"Fyrlänken for"
Men med ledning i 2400-klassens A-final började det plötsligt ryka kraftigt från vänster bakhjul.

- Fyrlänken for så axeln vandrade i sidled och hjulet skavde mot hjulhuset. Det hade väl gått att köra med men så slet jag sönder bromsrören också, konstaterar Westman som snabbt tappade i fältet och till slut släppte av till en fjärde plats.

- Var rädd att det skulle bli något med motorn så jag släppte förbi norrmannen (Rune Hansen).

Men körningen hade trots allt gått strålande och resultaten ger förstås blodad tand.

Artikelbild

| Efter lördagens snöpliga punktering tog Tiger revansch och segrade på söndagen.

- Var väl snabbast på banan idag och igår också. Kände att jag hade allt, säger Westman utan tvekan.

Frågan är om han hinner få ihop bilen till Piteåtävlingarna på onsdag?

Artikelbild

- Får se vad som händer - och vad budgeten säger. Men tanken är att åka hela SM, och Norrlandsveckan, förklarar han.

När Westman tappade sin ledning kunde Dundretföraren Niklas Mörtsell, ursprungligen från Arvidsjaur, överta och hålla i till seger före jagande Jonas Ökvist, Piteå.

Artikelbild

För storfavoriten Fredrik Tiger bar lördagens tävlingar i super nationell nästan hela vägen. Men punktering i A-finalen innebar en snöplig andraplats efter en i övrigt lysande dag, med en andra- och två förstatider i kvalkörningarna.

- Tog starten och tryckte iväg bra. Tyvärr slog jag i curbsen på första varvet så jag punkterade - men åkte rätt fort på tre hjul och blev tvåa så det gick ju hyfsat ändå, säger hemmaföraren.

På söndagen blev det inga sådana misstag. Två kvalsegrar lät Tiger ställa bilen under tredje kvalet och i finalen satt äntligen segern, efter ledning från start till mål.

- Det känns riktigt bra med tanke på att jag strulade till det på lördagen. Kände ju att jag var snabbast redan då så det var härligt att få visa. Nu får vi börja bygga på segerraden, säger Fredrik Tiger som inte kan slåss om SM-seger men i alla fall har korn på Norrlandsveckan. Motorn fungerar äntligen som den ska och föraren är ett enda stort leende.

- Nu har vi äntligen alla de rätta bitarna. Den går något så in i...bomben, säger han i brist på bättre kraftuttryck och flinar.

Far och son körde ihop
För A-finalkonkurrenterna Emil och Thomas Öhman, Älvsbyn, slutade tävlingen med katastrof. Pappa Thomas fick en lätt sladd i utgången av kurvan före velodromen, jagande Emil såg en lucka och tänkte smita förbi. Men:

- Missbedömde totalt och drog in i hans bakhjul, pajade både min och hans bil. Men det är bara plåtskador så vi ska nog hinna fixa, säger en trots allt ganska nöjd Emil Öhman.

För hemmahoppet Alexandra Karlsson såg det länge riktigt bra ut i söndagens 2150 men en startsmäll i A-finalen tryckte Karlsson av banan. Facit: benhårt fast på curbsen - och en axelskada.

- Ska in och röntga. Hoppas det inte är något så vi kan gasa på torsdag igen, säger hon med armen i mitella.