Två företagare från Piteå har stått åtalade för grovt näringspenningtvättbrott i samband med att de köpt upp stora mängder stål från det konkursförsatta bolaget Roadbridge, som vid tiden för konkursen utförde anläggningsarbeten i Markbygden. Affären ska ha uppgått till drygt 450 000 kronor. Det lokala återvinningsföretaget ska enligt åtalet ha köpt upp stålet och använt sig av en annan Piteåföretagare som mellanhand. Betalningarna har gjorts till privata bankkonton. Brottsmisstanken kommer sig av att Roadbridge misstänks ha utsatts för plundring i samband med konkursen, där stora värden ska ha avyttrats av anställda personer.
Åklagaren Jonas Fjellström har anfört att de två företagarna i Piteå, varav en har koppling till BDR Sverige, ska fällas för näringstvättbrott i samband med att de mottagit och hanterat en större mängd pengar i samband med affären. Drygt 300 000 kronor ska ha förts över till utländska bankkonton som betalning för stålet, medan mellanskillnaden ska ha kommit den ena Piteåföretagaren till del. BDR i sin tur är ett bolag som vid tillfället för det påstådda brottet ägdes av den brottsmisstänkta BDX-profilen Roger Åström. I fallet med Roadbridge är Roger Åström däremot ej misstänkt för brott, utan åtalet gäller en annan person med koppling till bolaget.
Tingsrätten bedömer däremot att det inte finns tillräckliga bevis för att Piteåföretagarna ska ha handlat i uppsåt att dölja affären från insyn. Tingsrätten bedömer inte heller att det finns tillräckliga bevis för att stålet ska ha sålts som en del i en olaglig transaktion. Istället menar tingsrätten att det finns korrespondens som visar att ett sådant förfarande tidigare används av Roadbridge och att bolagets företrädare inte skulle ha haft invändningar mot att anställda gjort sig av med överblivet stål. Därför frias männen från brott.
Åklagaren Jonas Fjellström tycker att domen är anmärkningsvärd och har redan lämnat in en överklagan.
– Jag är förvånad över domen. Man konstaterar ju att stål för en halv miljon har sålts. Det säljs till en köpare som vet att det kommer från bolaget, men han betalar ändå ut pengar till tre privatpersoner. Det förvånar mig. Vi har flera fall där tonåringar dömts för brott på betydligt svagare grunder än så här, säger han.
BDR Sverige ägs i dag av annan ägare. Den tidigare ägaren Roger Åström misstänks i dag för grovt penningtvättbrott kopplat till åkeriföretaget BDX. Han förnekar brott.