Han har jour dygnet runt och kan aldrig koppla av när han är hemma. Vill han ha riktig semester måste han åka utomlands. Men Mats Granberg, 58 år, trivs som lantbrukare.
– Det är ett väldigt intressant och stimulerande arbete och hur omväxlande som helst. Man följer hela kedjan från plöjning, odling och gödsling till att via djuren omvandla fodret till ett fullvärdigt livsmedel.
Han var fem år när han flyttade till gården. Hans föräldrar byggde en ladugård för 36 mjölkkor, vilket var ganska stort på den tiden.
När han tog över i början av 1990-talet byggde han ett nytt stall för närmare 100 mjölkkor och anställde personal. 1999 köpte han ytterligare en gård där han föder upp tjurkalvarna till slakt.
Från 2010 har han satsat på att bli den största mjölkleverantören i länet och lät bygga ytterligare ett stall med fyra mjölkrobotar. Nu har han drygt 300 mjölkkor och totalt inräknat tjurar och kalvar har han 800 djur. Han har sex anställda och några extrainkallade på sommaren.
Men det är inte bara på Mats Granbergs gård som det har skett en stor omvandling.
– Det är mycket som har förändrats över tid. Gårdarna har blivit mycket större, djuren producerar mer och det är en helt annan drift med mycket teknik. Och ändå är tekniken bara i sin linda, det är jag övertygad om.
Samtidigt har antalet bönder minskat.
– Vi har haft en halveringstid på ungefär tio år.
Det är kapitalkrävande att starta lantbruk idag och därför är det svårt att komma in i branschen, berättar han.
Ett dilemma är att de till konkurrerar mot en världsmarknad, trots att de är lokala och att deras produkter i princip bara konsumeras lokalt.
– Ändå är det världsmarknaden som sätter pris till stor del, framförallt när det gäller ost. Det kommer in blockost, Edamer och Gouda, som säljs för låga priser, så det blir lite prisdumpning.
Motvikten är stödet han känner bland lokala konsumenter.
– Det är tacknämligt, för vi har ju en del nackdelar när det gäller konkurrensen – tuffare regelverk, högre energiskatter och sådant.
Det handlar till exempel om att korna i Sverige måste få gå ute och beta på sommaren, vilket det inte är krav på i många andra länder, där det också förekommer att man använder antibiotika i förebyggande syfte.
Trots det är han övertygad om att det alltid kommer att finnas nya som vill starta jordbruk. Fast av hans egna tre barn är det ingen som vill ta över, så gården kommer mest troligt att säljas när han går i pension.
Dagens trend att äta mindre kött har han inga synpunkter på.
– Det är väl helt ok om man vill minska på det, men välj då gärna en svensk köttbit istället för en importerad när du väl handlar kött.
Inte heller har han något särskilt emot havredrycken, som har börjat konkurrera med mjölken, även om han själv aldrig har testat det.
– Däremot tycker jag att tillverkarna har haft en ganska aggressiv marknadsföring mot mjölk istället för att propagera för sin egen produkt.
Tidigare har han haft ekologisk växtodling, men när han tredubblade antalet mjölkkor räckte inte odlingsarealen till, om han inte kompletterade den naturliga gödseln från de egna korna med konstgödsel.
Han tycker dock att det faktum att han bidrar till marknaden med lokalproducerade livsmedel uppväger att han använder konstgödsel.
– Om jag skulle odla ekologiskt, skulle det produceras mindre livsmedel i Norrbotten. Då hade vi fått köpa in mer utifrån och även kanske importera mer. Det tror jag skulle vara sämre för miljön.