Det var i början av februari som en hyresgäst skulle avhysas från en av bostadsbolaget Trumbäckens lägenheter i Piteå.
Hyresvärden och Kronofogden, sammanlagt fem personer, åkte till fastigheten för att byta lås och namn på dörren. Man såg inte till hyresgästen och antog att lägenheten var tom.
Arbetet utfördes och lägenheten lämnades. Men bostaden var inte så tom som Trumbäckens personal och Kronofogdens tjänstemän trodde.
"Gäldenären har vid namn-/låsbytesförrättning gömt sig under ett skrivbord fullbelamrat med kartonger, plastpåsar etcetera i syfte att undgå upptäckt", skriver Kronofogden i sin händelsebeskrivning.
Trumbäckens vd Samuel Bernberg har aldrig varit med om något liknande.
– Ingen hos oss eller hos Kronofogden har hört talas om det tidigare. Vår personal var med vid avhysningen och det var otroligt olustigt för dem att i efterhand få veta hur det förhöll sig i lägenheten. Det var ingenting de kände till när de var där, säger han.
Det var när lägenheten skulle tömmas fem dagar efter låsbytet som man upptäckte att hyresgästen fortfarande bodde kvar.
– När låsbyte skett är det Kronofogden som har besittningsrätt på lägenheten och det är de som ansvarat för lägenheten under perioden det här har hänt. Om lägenheten inte är tömd i samband med en avhysning ansvarar Kronofogden för det, säger Samuel Bernberg.
Det blev en chock när man upptäckte att hyresgästen bodde kvar trots att man bytt lås på dörren.
– De hade ett samtal med hyresgästen som då fick lämna lägenheten, säger Trumbäcken vd.
Han vill inte gå in på varför den aktuella hyresgästen skulle avhysas.
– Det vanligaste skälet till avhysning är obetalda hyror. Då mäter Kronofogden ut tillgångar som vi och andra fordringsägare får ta del av. Det tragiska är att sådana här skulder tenderar att finnas kvar och ligga människor till last en lång tid, säger Bernberg.
Både Kronofogden och Trumbäcken är förtegna i ärendet. Om det blir en polissak av händelsen är oklart.
– Det är Kronofogden som ansvarar för lägenheten i samband med det här och som jag ser det är det inte vår sak att ta tag i det, säger Samuel Bernberg.