1988 fick Staffan jobb i packsalen på Piteå-Tidningen där han bland annat jobbade med att dela ut tidningar till prenumeranter. Efter att ha sysslat med det i något år fick han jobb som svetsare men efter tre år i industrin var han tillbaka i packsalen. I mitten på 90-talet fick han fast anställning.
Den första tiden i distributionsbranschen var dock ingen dans på rosor.
– Jag mådde piss, slarvade med sömnen och hade svårt att få ordning på dygnet, säger Staffan.
Det tog några år för honom att förstå att sömnen är viktig och att han behövde få sina timmar för att orka med.
Numera är han noga med både sömn, kost och träning men att få till det med ständig nattjänstgöring och 6-dagarsvecka är inte det lättaste. Staffan har löst det genom att dela upp sin sömn i två omgångar och försöker äta tre mål mat om dagen på "vanliga" tider.
– Jag brukar gå och lägga mig vid åttatiden på kvällen och sova till midnatt ungefär. Då kliver jag upp och dricker en smoothie jag gör själv innan jag åker på jobbet. Sedan jobbar jag till morgonen och avslutar arbetspasset med att förbereda inför nästa nattpass. Innan jag går och lägger mig och sover, vilket brukar bli vid 09-tiden på morgonen så äter jag frukost.
Efter att ha sovit omkring fyra timmar stiger han upp och har några timmar ledigt innan han går och lägger sig igen innan nattpasset. Under den tiden ser han till att äta middag.
Idag trivs Staffan med jobbet. Han mår bättre än på flera år och tycker att fördelarna är fler än nackdelarna.
– Det är ett fritt jobb och jag kan lägga upp det som jag vill. Sedan är jag ledig om dagarna och ska jag göra något särskilt kan jag rucka på sömnen någon enstaka gång.
Han fyller 63 år i februari och planerar att jobba fram till 65.
Han blir inte orolig när han hör att han jobbar i den dödligaste yrkesgruppen men håller med om att skiftgången är tuff för kroppen. De udda arbetstiderna gör det också svårt att leva ett familjeliv.
– När jag var ny på jobbet sade en kollega att ta inte det här jobbet om du vill vara med någon. Och det är sant, det är svårt att få ihop med men när man är singel så går det bra.
Vad tänker du om att chefer tillhör yrkesgruppen med lägst dödlighet?
– Jag tänker väl inte så mycket om det mer än att många av dem nog har det lugnare på jobbet.