I fyra timmar pågick debatten om den nedläggningshotade akutkirurgin vid Kiruna sjukhus. Enligt lanstingsledningen ska istället Gällivare sjukhus tillhandahålla kirurgin för Malmfältens befolkning av patientsäkerhets- och kvalitetsskäl.
– På 15 år har Kirunas befolkning minskat 3500 personer, då måste vi koncentrera kirurgin i Malmfälten. Gör vi inget så äventyras den kirurgiska verksamheten, Vi gör det här inte minst för befolkningen i Pajala och Jokkmokk, sade Ögren.
Kenneth Backgård, Norrbottens sjukvårdsparti, var av en annan åsikt.
– Kirurgin har ett stort värde i expansionsorten Kiruna och med nedläggningen av kirurgin utarmas också andra verksamheten vid sjukhuset, sade han.
– Alla alternativ har inte utretts och det har gått för fort med höga tonlägen och skyttegravar. Kirunaborna tycker inte att diskussionen skötts seriöst. De tre alternativa förslagen som finns behöver en djupare analys, sade, Mattias Karlsson, (M).
2003 beslutades att akutkirurgin vid sjukhusen i Kiruna, Kalix och Piteå skulle läggas ner. Lars U Granberg (S), jämförde dagens diskussioner med dem i Piteå 2003.
– Det var många hårda ord och politikerna som fattade beslutet fick skämmas på torget, sade han.
Han berättade att massafabriken i Piteå kampanjade: Hur skulle det gå om pannan exploderade? Skulle arbetarna få vård?
– Ingen av dessa skulle vårdas i Norrbotten. Vi våndas över att fatta de här besluten, men på riksplanet pågår samma specialisering och nu finns bara ett ställe som kan ge svårt brännskadade vård. Koncentration av vården i riket görs av kvalitetsskäl, det är samma här.
Granberg fick mothugg av Gunnar Selberg (C) som talade om att Kiruna har längre avstånd, sämre väg och hårdare klimat.
– Det finns skillnader, men det är Piteå älvdals sjukhus. Befolkningen i Arjeplog har väl en tre timmar till Piteå eller ännu mer till Sunderbyn. De talas det inte om.
Två socialdemokrater talade mot ledningens förslag. Agneta Björnström, Kiruna, talade för ett förslag som läkarna i Kiruna lagt och Stig Starlind, Kiruna, som yrkade på återremissen.
– Jag vädjar främst till mina partikamrater: ha inte så bråttom, sade Starlind.
Tillsammans fick oppositionen, Folkpartiet, Centern, Moderaterna och Sjukvårdspartiet igenom återremissen. De vill utreda om ökad rotationstjänstgöring eller köpt jourlinje kan komma till rätta med kvalitetsbristerna som framkom i riskanalysen samt utreda om något av de tre alternativen lever upp till landstingets kvalitetskrav.
Datum för extra landstingsstyrelse är 28 juni och 30 juni blir det extra fullmäktige.
Inga besked om kirurgin i Kiruna
Det blev inget beslut om nedläggning av akutkirurgin vid Kiruna sjukhus vid landstingsfullmäktige. Oppositionspartierna drev igenom en återremiss.Men nytt datum för när beslutet ska fattas är redan bestämt.– Alternativen är väl utredda. Det finns ingen fråga som vi inte kan besvara tills dess, sade Kent Ögren, (S) landstingsråd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!