– Kommunen måste vara tidigare på banan än vad som skedde i det här fallet, säger Magnus Gustavsson, enhetschef vid Migrationsverket i Norrköping, där upphandlingarna sköts.
Han säger att det blev en miss i kommunikationen.
– Vi hade akut platsbrist och vi jobbade på bred front. Det gick lite för fort. Vi skulle säkerställt att fastighetsägaren informerat kommunen på rätt sätt. Vi hade bett om att få in ett papper men det kom aldrig. När misstaget uppdagades tog vi direkt kontakt med kommunen.
Fick ni beskedet att kommunen var informerad?
– Svar ja. Men det blev ett missförstånd. Vi frågade om de informerat kommunen om volymerna och hur planen såg ut. Och det hade de gjort. Senare gick det upp för oss att de inte varit konkreta med platsen.
Läs mer: Lindfors om att Pite havsbad blir flyktingboende
Något som Student consultings Tobias Lindfors förklarar så här:
– Jag ringde upp Peter Roslund och berättade om våra planer och volymer på ett utbildnings- och boendecentrum. Samtidigt satt vi i förhandlingar med Hilding Holmqvist om att köpa havsbadet och det var sekretess på det. Jag kunde inte berätta att det handlade om havsbadet och det är heller inte vårt ansvar. Det är Migrationsverket som borde skött informationen med kommunen innan avtalet skrevs eftersom de ska driva verksamheten. Någon blankett har vi aldrig fått, säger Tobias Lindfors, som anser att man gått Piteå kommun till mötes på många punkter.
– Vi har haft en dialog i nästan två månader och det har varit bra diskussioner.
Hyresavtalet mellan Student consulting invests dotterbolag Swedish Lapland DMC och Migrationsverket är på 60 miljoner per år.