Pappan: "Känns som att vi har fått upprättelse"

Sonen Johan får de inte tillbaka. Men för familjen Löfroth blev domen från hovrätten i förlängningen ett avslut. ”En lättnad”, säger Lars-Erik Löfroth.

Lars-Erik Löfroth, här under förhandlingen i Luleå tingsrätt, tycker att hovrättsdomen i förlängningen är en upprättelse för familjen. I bakgrunden skymtar Gustaf Seppelin Solli som skadades svårt i olyckan vid kalkugnen 2011.

Lars-Erik Löfroth, här under förhandlingen i Luleå tingsrätt, tycker att hovrättsdomen i förlängningen är en upprättelse för familjen. I bakgrunden skymtar Gustaf Seppelin Solli som skadades svårt i olyckan vid kalkugnen 2011.

Foto: Pär Bäckström/Norrbottens Media

Piteå2018-05-25 16:40

Läs mer: Incident föregick olyckan.

Läs mer: "Fruktansvärt att förlora en son"

Läs mer: Hovrättsrådets tunga omdöme.

Efter nästan två månaders kamp ger den 24-årige Johan Löfroths kropp upp. Det är några dagar kvar till julafton och sorgen griper tag familjen, vänner och anhöriga.

När Hovrätten för övre Norrland meddelade sin dom på torsdagen sattes punkt för den rättsliga processen som startade direkt efter olyckan.

För familjen har de här åren varit en kamp för rättvisa, för upprättelse och för att få ett avslut.

Det förklarar pappan till den omkomne, mindre än ett dygn efter att domslutet blivit offentligt.

– Det blev jättebra. Och det känns bra att hovrätten var på samma linje som tingsrätten. Vi är väldigt tacksamma över den här domen, säger Lars-Erik Löfroth till Norrbottens Media.

Hovrätten gick helt på åklagarens linje, att arbetstagarna från två företag vara att betrakta som inhyrd personal och att det därför var Nordkalk som hade ansvaret för arbetsmiljön.

Domstolen konstaterade också i domen att Nordkalk valt en farlig metod, genom att spruta in stora mängder vatten i den heta kalkugnen, vilket ledde fram till olyckan.

– Det var som en lättnad, dels att vi till slut efter alla dessa år kan få ett avslut på det här. Det känns också som att vi får en upprättelse med det som vi har fått gå igenom, säger Lars-Erik Löfroth.

Men han tog inte på något sätt för givet att det skulle bli en fällande dom.

– Nej, absolut inte. Det var väl även så nu att det fanns möjligheter att gå vidare trots att hovrätten fastställde domen. Men nu har Nordkalk ju sagt att de inte ska göra det, att de godtar domen.

Lars-Erik Löfroth tycker också att det var rätt att den förre platschefen dömdes. Hovrätten konstaterar i domen att det är utrett att han haft arbetsmiljöansvaret efter ankomsten till Nordkalks anläggning den aktuella dagen.

Platschefen döms till villkorlig dom och 26 000 kronor i dagsböter. Han åläggs även att betala 30 000 kronor av rättegångskostnaderna till staten.

– Han var ju chef där och hade naturligtvis huvudansvaret över anläggningen. Har man det så är det viktigt att man ser till att allting går rätt till. Han bär en stor skuld i det hela, säger Lars-Erik Löfroth.

Han fortsätter:

– Johan får vi aldrig mer tillbaka. Men det man kan tycka är bra är att man får ett avslut på det här och att man får någon som är ansvarig för olyckan. Det känns ju bra.

Domen från hovrätten innebär också att Nordkalk ska betala en företagsbot på 3 miljoner kronor.

Dödsolyckor på SSAB sedan 2011

2011, november

Johan Löfroth omkommer och Gustaf Seppelin Solli skadas svårt vid en ångexplosion vid Nordkalks anläggning på SSAB:s industriområde.

Rättslig läge: Hovrätten dömer Nordkalk att betala tre miljoner kronor i företagsbot för vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott. Den dåvarande platschefen döms till villkorlig dom och dagsböter på 26 000 kronor.

2013, oktober

Tord och Torgny Bergdahl förolyckas under arbetet vid en cistern med stenkolstjära vid SSAB:s koksverk.

Hovrättens utslag: Hovrätten ogillar åklagarens krav på fyra miljoner kronor i företagsbot.

2014, oktober

Den 53-årige Juraij Bereznanin, som arbetade för bolaget Termostav på SSAB:s industriområde, omkommer när hans truck blir påkörd av ett tåg.

Rättsligt läge: Luleå tingsrätt dömer SSAB att betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

2016, april

Rolf Blomkvist, 55, omkommer efter att han klämts mellan en travers och en väggmonterad serviceplattform.

Rättslig läge: Åklagaren kräver SSAB på tre miljoner kronor i företagsbot. Förhandlingen är utsatt till tre dagar i oktober i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om