Enligt Anders Lundkvist (S), nytillträtt kommunalråd i Piteå, vill kommunen gärna ta vara på de nyanlända svenskar som bor på havsbadet och får uppehållstillstånd.
– Jag har inte hunnit sätta mig in i hur det ser ut i detalj, eftersom jag är så ny. Men generellt kan jag säga att vi självklart vill behålla så många som möjligt, säger han och fortsätter:
– Vår syn är att om det är möjligt så tar vi gärna emot fler. Vi vill ta in så många som möjligt och jobba med att integrera dem.
Har ni ont om bostäder i Piteå?– Vi har inte något överskott, men vi bygger mycket.
Vad säger du till en apotekare och en veterinär, som inte lyckas bli kommuninvånare i Piteå, trots att det är deras högsta önskan?
– Jag vet att vi verkligen behöver jobba på att förbättra oss när det gäller att ta hand om våra nya invånare. Vi vet att det finns många av dem som kom 2015 som är välutbildade och jag vet också att det finns många teknikaliteter som kan medföra praktiska hinder för att komma ut i arbetslivet. Men vi försöker få in alla så snabbt som möjligt. Vi har en väldigt positiv grundinställning och en vilja att få in alla.
Tänker du göra något åt det då?– Ja, det här är en av de saker jag verkligen brinner för. Jag har ju näringslivsbakgrund och vet att vi har stora behov och jag vet också vilka möjligheter det finns med våra nya svenskar.
Enligt Migrationsverkets presstjänst brukar tiden från det att beslut om uppehållstillstånd kommit, till dess att beslut om kommunanvisning tas, generellt inte ta så lång tid, men det kan variera beroende på mottagningsenheternas respektive arbetsbelastning. Sedan hänger det också på om den kommun som personen blir anvisad till, tar emot personen i fråga inom de två månader som gäller.
Läs tidigare artiklar: