Roslund: "Så här får det inte gå till"

Köpet var redan genomfört och avtalet med Migrationsverket påskrivet. Piteå kommun togs fullständigt på sängen av beskedet att Pite havsbad skulle bli flyktingförläggning.

KRITISK. När Piteås kommunalråd Peter Roslund fick information om affären med Pite havsbad var                    avtalet med Migrationsverket redan skrivet. ”Det är en klar miss”, säger Roslund. (bilden är ett montage)

KRITISK. När Piteås kommunalråd Peter Roslund fick information om affären med Pite havsbad var avtalet med Migrationsverket redan skrivet. ”Det är en klar miss”, säger Roslund. (bilden är ett montage)

Foto: Fotograf saknas!

PITEÅ2016-01-20 17:51

Kommunalrådet Peter Roslund (S) riktar nu hård kritik mot hur affären sköttes.

– Så här får det inte gå till. Det är en klar miss och det gillar vi absolut inte, säger han.

Det var den 27 november som en snäv krets inom Piteå kommun informerades att Student consulting invests dotterbolag Swedish Lapland DMC köpt Pite havsbad av Hilding Holmqvist.

– Att det skulle bli ett ägarbyte av havsbadet, det hade vi nog känt på oss. Men det andra kom som en stor överraskning, säger Peter Roslund.

Fyra dagar senare presenterades affären för allmänheten.

– Vi ska gå från Sveriges till Nordens Riviera, sade Tobias Lindfors, grundare av Student consulting.

Läs mer: Hotellkungen säljer Pite havsbad

Inte ett ord nämndes om att allting redan var spikat med Migrationsverket.

Anledningen: sekretesskäl. I kulisserna pågick intensiva samtal där Piteå kommun krävde att få ändringar i avtalet.

– Hela december gick åt till diskussioner, med avbrott för jul och nyår. Sedan fortsatte vi, säger Roslund.

Att kommunen inte fick information innan avtalet skrevs strider mot Migrationsverkets regler.

– Pite havsbad är en så viktig anläggning för oss att det är självklart att vi måste få framföra synpunkter. Dessutom så involveras vi ju också i kommunala åtaganden.

Under förhandlingarna har Piteå kommun fått gehör för ett flertal synpunkter.

– Nu finns förutsättningar för att det här ska fungera bra. Samtidigt finns det fortfarande saker att reda ut. Exempelvis det här med att det inte blir ett vanligt asylboende utan i stället en bredare lösning i form av ett integrations- och utbildningscentrum, vems ansvar är det att få det att fungera? Inte vårt i alla fall. Det som faller på oss är skolgången för barn, säger Roslund.

Håkan Hansi, regionchef vid Migrationsverket i Norrbotten, är inte helt säker.

– Vårt uppdrag är att driva anläggningen som ett boende. Vem som ansvarar för det andra försöker vi också få klarhet i. Men arbetsförmedlingen är en viktig part. Jag kan tänka mig att det blir ett samarbete mellan arbetsförmedlingen, fastighetsägaren och kommunen, säger Hansi.

Utbildnings- och integrationscentrum

Tidigast i mitten av februari flyttar de första flyktingarna in i Pite havsbad. 200 rum och 96 bungalows hyrs ut till Migrationsverket. Avtalet är på fyra år och hyreskostnaden 60 miljoner per år.

Förutom boende ska det även bedrivas utbildning, vilket innebär att anläggningen kategoriseras som som ett utbildnings- och integrationscentrum.

Mellan 5 juni och 20 augusti gäller bara turism. Då ska flyktingarna placeras i närliggande anläggningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om