Sökandet fortsätter – man i 25-årsåldern saknas efter olyckan

Det var en man i 25-årsåldern, hemmahörande i ett annat land som försvann i samband med båtolyckan söder om Rödkallen, precis på gränsen mellan Luleå och Piteå skärgård tidigt under söndagsmorgonen. 

PO Andersson leder förundersökningen gällande försvunnen person. (Arkivbild)

PO Andersson leder förundersökningen gällande försvunnen person. (Arkivbild)

Foto: Linda Wikström

Piteå2025-06-02 11:18

Vi har tidigare berättat om den båtolycka som inträffade vid femtiden på söndagsmorgonen. Det var bogserbåten Ron Jeremy som sjönk när den transporterade timmer från en avverkning vid Hindersön. Tre män från Kalmar respektive Stockholm lyckades ta sig upp på själva pråmen och undsattes av Sjöräddningssällskapet. Sökandet efter den fjärde besättningsmedlemmen fortsatte till tiotiden på söndagsmorgonen, då Sjö- och flygräddningscentralen tog beslutet att avblåsa sökandet, efter att de bedömt det som omöjligt att hitta någon vid liv. 

Under söndagen genomförde polisen tillsammans med kustbevakningen dyk på platsen där det är 30-40 meter djupt, men utan resultat. Nu pågår två parallella utredningar, en gällande försvunnen person och en gällande arbetsmiljöbrott. 

PO Andersson vid grova brott leder utredningen gällande försvunnen person. 

– Just nu har vi ingenting nytt att berätta, det gjordes dykningar igår, men vädret var inte det bästa. Vi samverkar med Kustbevakningen och vi kommer fortsätta dyka så fort vädret tillåter, säger han. 

En av kustbevakningens dykare. (Arkivbild)
En av kustbevakningens dykare. (Arkivbild)

Han berättar att det är en man i 25-årsåldern som försvunnit, medborgare i ett annat land. 

– Hans anhöriga är underrättade. Nu är prio att kunna dyka igen så fort som möjligt, säger PO Andersson. 

Sjöfartsverket meddelade under söndagen att det är den så kallade haveristen, fartygets ägare som ansvarar för bärgningen av fartyget. Men det kan sannolikt bli aktuellt att någon av de utredande myndigheterna initierar bärgningen. Eftersom olyckan inträffat på statligt vatten kan även Haverikommissionen komma att kopplas in. 

Kustbevakningens fartyg KBV 181 är tillsammans med ett annat fartyg från Kustbevakningen ute vid Rödkallen under måndagen.
Kustbevakningens fartyg KBV 181 är tillsammans med ett annat fartyg från Kustbevakningen ute vid Rödkallen under måndagen.

– Jag tror alla är angelägna om att få upp fartyget, säger PO Andersson. 

Vi söker den förundersökningsledare som leder utredningen om det misstänkta arbetsmiljöbrottet. 

Kustbevakningen som bistår polisen i sökandet efter den försvunne mannen, ansvarar främst för att undvika att olja och drivmedel kommer ut i vattnet. 

Mattias Lindholm, presschef Kustbevakningen
Mattias Lindholm, presschef Kustbevakningen

Mattias Lindholm är presschef på Kustbevakningen: 

– Vi behöver fortsätta undersöka den sjunkna bogserbåten för att se hur vi kan förebygga ett utsläpp, säger han. 

En del diesel har redan kommit upp till ytan. 

– Det är inga farliga mängder, men ingenting ska egentligen komma ut. 

Lindholm uppger att han för tillfället inte kan gå in på detaljer om vilka observationer som gjorts i samband med dykningarna. 

– Jag kan inte säga i detalj hur långt nere vi var igår, om vi har sett vraket, eller när vi ser det, så omfattas de uppgifterna av förundersökningssekretess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!