Charlotte Kalla och hennes personlige tränare Magnus Ingesson träffades i måndags för att utvärdera den gångna succésäsongen samt planera inför nästa vinter. De satt fram till midnatt, fortsatte dagen efter och kunde till sist knyta ihop säcken under onsdagen.
Vad de kom fram till? Att året som gått var riktigt, riktigt bra. Men att nästa år ska bli ännu bättre.
– Vi kommer köra mycket på liknande tänk den här säsongen. Men det är livsfarligt att slänga in allt i kopieringsmaskinen och köra på exakt samma grejer. Nu gäller det att tänka utveckling, det som räckte i fjol kommer inte att räcka i år, säger Magnus Ingesson till NSD.
Mycket snöträning
Han berättar om några viktiga nycklar för Charlotte Kalla de kommande månaderna.
– Hon var en hel del på snö förra sommaren och hösten, det tyckte både hon och jag fungerade bra. Det satsar vi på även nu, kontinuerlig snökänning.
Kalla kommer inleda säsongen med ett läger i Riksgränsen den kommande veckan. För att få snö.
I juni kommer hon även att ta med sig Magnus Ingesson till norska Sognefjäll. En plats hon varit på flera gånger tidigare – och tränat med norska stjärnor som Marit Björgen och Therese Johaug. Allt talar för att det blir ett liknande samarbete även denna gång.
– Jag tror att de är där på läger då också. Det brukar ju vara där samtidigt, säger Ingesson.
När det gäller träningstimmar kommer Charlotte Kalla hålla ungefär samma nivå som förra säsongen. Ingesson vill inte säga något exakt timantal, men säger att det är mycket.
Hon kommer dessutom att träna smartare och våga vila vid rätt tillfällen. Oktober blir till exempel en helig månad för henne – utan varken hårdträning, sponsorjippon eller media.
– Tidigare har oktober varit jobbigt för henne. Hon har varit sliten de senaste åren. Nu ska vi försöka hålla igen med belastningen, plocka bort så mycket som går. Kommer man bra ut ur oktober kan man styra november på ett helt annat sätt, då har man bollen i egna händer, säger Ingesson.
Mentalt starkare
En annan viktig förändring som Charlotte Kalla gjorde i fjol var det inledande samarbetet med den mentale tränaren Tomas Nilsson i Piteå.
– Jag tror hon ska sätta sig med Tomas snart och utvärdera, men jag tolkar det som att de kommer fortsätta på det spåret, säger Ingesson.
Hon verkar nöjd?
– Ja, det tycker jag att hon ska vara. Vi som är nära henne ser ändå utveckling, jag tror hon känner det själv också. Hon är mycket mer fokuserad på träningen. Sen blir hon ju starkare, hon vågar gå sin egen väg, vågar stå för vad hon tycker.
På grund av den mentala träningen?
– Ja, det är väl lite frukten av det. Sen blir hon ju äldre också.
Magnus Ingesson säger att det framför allt var attityd och motivation som gjorde Charlotte Kalla till en av världens absolut bästa skidåkare i fjol, som gjorde att hon lämnade OS i Sotji med tre medaljer – ett guld och två silver.
– Attityden hos henne är annorlunda. Hon är beredd att göra det här, göra det som krävs. Prioritera, säga nej till saker som kompisar, middagar... Hon har varit fruktansvärt motiverad, målinriktad på det hon ska göra. Vi har båda varit det.
Var kom den motivationen i från?
– Jag tror att VM-året i fjol var en väckarklocka. Det födde tankar som: ”Jag köper inte det här, jag vill tillbaks”. Det har återkommit i pratet under hela säsongen.
När det gäller den kommande säsongen är VM i Falun det stora målet för Charlotte Kalla. Hon är lite sugen på att dessutom tävla på Tour de Ski kring årsskiftet, men har inte tagit något definitivt beslut än.
– Det är både för- och nackdelar. Hon är lite ambivalent kring touren. Det brinner ju inte nu, men under mitten av sommaren bör hon nog ta ett belsut, säger Ingesson.
Hoppas på Ingesson
Inför den förra säsongen fick Charlotte Kalla ekonomisk hjälp av SOK och svenska skidförbundet för att kunna ha med sig Magnus Ingesson på vissa träningsläger och värdscuptävlingar. Något som hon värderade högt. Hur det blir den här säsongen är dock oklart.
– Jag har ingen aning. Hon upplevde ju det som positivt att kunna ha med mig i heta miljöer, eller vad man ska kalla det. Hon har framfört det i sin utvärdering (till skidförbundet), vi får se vad som händer.