Lundqvist Trävaru i Öjebyn prisas av Sveriges viktigaste affärstidning för sitt sätt att tillverka och sälja. Det är Dagens Industris gasellpris "Årets digitala gasell" som tillfaller Öjebyföretaget.

Vd Samuel Holmström var en av tre representanter galan i Stockholms konserthus under måndagen.

– Utan internet och e-handeln hade vårt företag inte varit där det är idag, e-handeln för 95 procent av omsättningen, säger Samuel Holmström.

Familjeföretaget startades 1936 och var då ett snickeri som tillverkade möbler åt försvaret.

Under senare år har dock främst sättet att sälja monteringsfärdiga byggnader förändrats.

– Jag och Jens Lundqvist (delägare han också, NSDs anmärkning) tillhör ju datagenerationen. Jag är 27 år. Kanske var det en slump men vi var tidigt ute på nätet

Samuel Holmström berättar om verksamheten.

– I grunden så tillverkar vi byggsystem. Det fungerar ungefär som med Ikea-kök fast här är det hus. Kunderna kan gå in och välja det dom vill och sätta ihop. Sedan kan de montera ihop själv eller beställa jobbet.

Kunden sitter alltså bekvämt hemma och bygger på nätet, lägger till eller drar ifrån. Väljer material efter tycke och smak. Plockar ihop huset bit för bit.

En stor del av försäljningen sker alltså över nätet.

– 40 procent av alla byggnader säljer vi till Mälardalen. Vi har till och med sålt till Norge men det är litet knepigare eftersom de inte är med i EU.

En byggnad kan ibland kosta en miljon.

– Ja, det kan ju tyckas litet märkligt att man köper för en miljon utan att ha sett huset men det går.

Lundqvist Trävaru belönas alltså, det är ett pris som ger prestige men inga pengar. Dock knyter företagets representanter viktiga kontakter.

– I dag har vi varit på Googles kontor i Stockholm och hur dom ser på försäljning på den digitala världen i framtiden.

Detta är Lundqvist Trävaru:

4 Tillväxt 2010-2013: 113 procent.

4 Omsättning 2013: 24,5 miljoner kronor.

4 Ort: Öjebyn.

4 Antal anställda: 11.

4 Verksamhet: Bolaget tillverkar monteringsfärdiga byggnader som fritidshus, stall, garage och carport och säljer merparten av produkterna via nätet.

Enligt kriterierna så har en Gasell en omsättning som överstiger 10 miljoner kronor, minst tio anställda, minst fördubblat omsättningen om man jämför det första och sista räkenskapsåret, ökat omsättningen varje år de tre senaste åren, ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt och i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.