I år blir det dock inte men år 2019 och sedan varje år enligt kommunalrådets invigningslöfte. Majgull Axelsson fick ta emot en vacker blomsterbukett, ett diplom och en prischeck på 70 000 kronor som årets Eyvind Johnson stipendiat 2016. Under årets mässa finns mer än 40 programpunkter på schemat. Det är både intressanta samtal, föreläsningar och andra aktiviteter. På ett scen på galleria Enter övre plan läste bland annat Björknäsgymnasiets språkklasser poesi på franska, tyska, spanska och till och med svenska. 15 elever hade tagits ut från språkklasserna. En aning nervösa äntrade de scenen. Julia Berg som går andra året på samhällsprogrammet läste sina egenhändigt skrivna poesirader på franska. Hennes text handlade om hur man tycker att vänskap ska vara.

– Jag tyckte det kändes nervöst. Men när man stod däruppe så var det bara att köra på och jag tyckte det gick bra.

Ahmed Noor valde att läsa poesi på svenska. Han har bott i Sverige i fem år.

Artikelbild

| Ahmen Noor, läste svensk poesi. Han har varit i Sverige i fem år.

– Jag blev utvald och fick vara med. Det är första gången jag står på en scen och läser men jag tyckte jag klarade det.

På plan två satt också flera lokala men även författare från andra delar av landet vid bord för att sälja och signera sina böcker eller bara surra lite grand med besökarna. Katarina Palm och Kikki Sandström hade borden bredvid varandra. Båda har nyligen gett ut varsin barnbok.

– Jag har mest hållit på att lära folk att andas effektivt i mitt eget företag. Nu har jag också gett ut min första barnbok. Det är även första gången jag är med på Eyvind, Norrbottens författar- och berättardagar", säger Kikki Sandström, Luleå.

Katarina Palm, från Boden, var med på mässan förra året och är med även i år. Katarina Palm ska också som i fjol hålla en egen föreläsning om sitt författarskap. Hom har tidigare givit ut flera böcker om hur det är att vara CP-skadad.

Artikelbild

| Katarina Palm satt och sålde sin nya barnbok vid ett av borden inne på Enter.

– Jag tycker det märks lite i år att det är mindre författarbord än under premiäråret.Mässan är ändå bra och det känns kul att vara här. Vi kom själv lite sent men många har väl snöat in i dag, säger Katarina Palm, om vädret sista dygnet.

Palm avslöjade också att det kommer en ny bok även nästa år för hennes del.

Artikelbild

| Bodens kommunalråd Inge Andersson(S) lovar att Eyvind Johnsons stora författarpris hädanefter ska delas ut årligen och inte vartannat år. " Det var mitt invigningslöfte."

– Jag kallar det en undersökande bok. Jag har gjort intervjuer inom ett ämne. Men vad boken kommer att handla om är fortfarande lite hemligt, säger hon.