Pojke med leukemi skickades hem från sjukhus

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, riktar kritik mot Region Norrbotten i ett ärende som rör fördröjd diagnos av leukemi (blodcancer).

IVO riktar kritik mot Region Norrbotten.

IVO riktar kritik mot Region Norrbotten.

Foto: Sabina Nilsson

Kalix kommun2020-02-06 20:30

En pojke hade upprepat sökt vård vid en hälsocentral i Östra Norrbotten, då han haft hög feber i en vecka och senare för att han också hade hosta och ont i ryggen och slutligen även för knäsmärta samt blåmärken.

Senare åkte de till Kalix sjukhus.

Diagnosen var virus och förkylning.

Pojken fick en vecka efter första kontakten med hälsocentralen, i ny kontakt, lämna blodprov.

Dagen därpå fick han beskedet att han ska åka till Sunderby sjukhus.

Så långt, enligt anmälan.

"Vi åkte taxi till Sunderbyn och där sa man till oss på en gång att man misstänker leukemi. Det var inget virus. Nästa dag åkte vi till Umeå med ambulansflyg" står det i anmälan.

IVO riktar ingen kritik mot Regionen för handläggningen av patienten eller för brister i journalföringen vid hälsocentralen och inte heller mot läkaren där.

Verksamhetschefen vid akutmottagningen uppger i yttrande till IVO att bedömningen är att patienten blivit korrekt handlagd i akutsjukvården och att det inte är aktuellt att göra rutinförändringar.

IVO riktar kritik mot Regionen för att inte ha säkerställt journalföringen vid ambulanssjukvården på den aktuella orten och informationsöverföringen till och samordningen med akutmottagningen Kalix sjukhus. Vidare, för att inte ha säkerställt en god och säker vård vid akutmottagningen Kalix sjukhus vid besöket där, samt för att inte ha säkerställt det systematiska patientsäkerhetsarbetet vid ambulanssjukvården i grannkommunen och akutmottagningen Kalix sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!