Historien om "barnarövaren" sprids som en löpeld i de sociala medierna just nu.

Enligt obekräftade uppgifter har mannen åter setts i Kalix på onsdagen – trots att polisen hävdar att mannen har lämnat kommunen.

– Vi har haft patrull till Manhemsskolan i dag, onsdag, men ännu har vi inga uppgifter om på vilket sätt mannen har varit hotfull. Lärarna ställer sig frågande, de har inte sett honom i dag, säger Mikael Norén, länsvakthavande befäl.

Spanar ni efter bilen?

– Nej. Mannen är ännu inte misstänkt för något brott. Det går bara en massa rykten via Facebook, om att han har varit hotfull och sagt en massa saker. Men vi har ju inte fått in någon anmälan ännu.

Väckelsemöte?

Enligt ryktesspridningen har mannen bland annat hotat med att röva bort barn för att delta i ett väckelsemöte.

– Om det stämmer, då är det fråga om olaga hot. Men inte en människa i hela Kalix kommun kan bekräfta att de har hört det, inte än i alla fall.

Polispatrull i Kalix har hört stora delar av personalen på Manhemsskolan på onsdagen, även föräldrar, men hittills har ingen kunnat bekräfta att mannen har utsatt barn för hot eller liknande.

Polismyndigheten i Norrbotten har ändå tagit det säkra före det osäkra och kontrollerat mannens bakgrund.

– Vår kriminalunderrättelsetjänst har varit i kontakt med polis i hans hemland. Han är inte känd för att vara farlig och förekommer inte i några register. Däremot kan han behöva läkarundersökas för psykiska problem, säger Mikael Norén.

"Måste få något konkret"

Finns det anledning att sätta in fler polisiära resurser för att spana efter mannens bil i Kalix?

– Jag vill först veta vad som har hänt. Normala människor anmäler grova olaga hot mot barn till polisen, men det har ännu inte skett. Han har ju inte begått ett brott. Vi måste ha något mer konkret.