Det var i december som ett inbrott i en snusaffär i Haparanda ledde till tumult när polisen kom. En pojke i 15-årsåldern misstänks ha attackerat en polisman med en spade. Situationen blev så pass allvarlig att polismannen tog till tjänstevapnet och sköt pojken.

Pojken misstänks för stöld och våld mot tjänsteman. Men han hävdar själv att han inte blev skjuten i samband med att han ska agerat hotfullt med spaden. Pojken menar tvärtom att han blev skjuten bakifrån.

Kulan ska ha gått genom hela låret. Enligt pojkens försvarsadvokat, i det här fallet målsägandebiträde, Frida Larsson har man inte kunnat styrka vad som var ingångshål och utgångshål.

– Utredningen mot min klient pågår fortfarande. När det gäller utredningen mot poliserna tycker vi att det finns mer att önska. Det borde ha kunnat bli utrett på ett bättre sätt. Det är saker som borde ha kommit fram som inte har gjort det.

Larsson menar att man har analyserat bilder på pojkens lår som har varit suddiga.

– De säger att det inte går att se vad som är ingångshål. Det underlag som har skickats har varit för dåligt, säger Frida Larsson.

Något nytt besked om utredningen mot pojken och den andra mannen som också var involverad i den aktuella decembernatten har inte kommit. Så här sade åklagaren Rickard Finnberg i december:

– Vi misstänker att man har attackerat polismannen med tillhygge. Sedan får vi se vad utredningen kommer fram till.