Det är nu fem dagar sedan den unge dansken lämnade sin kamrat för att gå upp på en fjälltopp för att se på utsikten.

Han gav sig av på onsdagen vid 16-tiden och sade till sin vandarkompis att han skulle vara tillbaka vid 20-tiden. När Joey inte kom tillbaka i tid larmade kompisen polisen.

- Kompisen har berättat för oss att han såg 19-åringen när denne gick iväg mot Allakfjällen. Troligen överraskades han av dimma, säger Tony Kvickström, polisinsatschef.

Artikelbild

| Pappan till 19-åringen har satt upp lappar runt om i området.

Det som talar för att Joey fortfarande finns vid liv är att han är fysiskt mycket stark. Innan männen slog upp tältet vid Kutjaurestugan hade duon, på fyra dygn, vandrat cirka 14 mil.

- Att därefter ha styrkan att gå upp på toppen av Allaktoppen för att se utsikten tyder på att han hade kvar krafter, säger Peter Wäppling.

Det finns också många yttre detaljer som gör att sökmanskapet är hoppfullt.

- Det finns gott om vatten att dricka och terrängen där vi tror att han finns är mycket bra. Från helikoptern kan man se en femlitershink, så bra sikt är det från luften, säger Peter Wäppling.

Artikelbild

| Tony Kvickström är den polis från som har det övergripande ansvaret för sökinsatsen.

Polisen har två hundpatruller på plats. Thomas Kemi med hunden Risto och Jan Grankvist med sin hund Frippe.

- Vi spårar inte, vi söker. Hundarna luktar efter saker som normalt inte ska vara ute i naturen, säger Thomas Kemi som tillägger att hundarna orkar söka cirka fyra timmar med mindre pauser.

Artikelbild

| Helikoptern återvänder efter dagens sökuppdrag.FOTO: Simon Eliasson

Kemi och Risto har varit på plats i Ritsemområdet i fyra dagar. Orken finns kvar men hundens tappas börjar ta slut.

Det är många personer som ingår i sökningen av Joey. Två personer från fjällräddningen, tre helikoptrar, två hundpatruller från polisen samt ett 30-tal personer från hemvärnet från Lapplandsjägargruppen. Dessutom sitter Peter Wäppling och Tony Kvickström på gamla polisstationen i Ritsem och sköter samordningen för sökinsatsen.

Artikelbild

| Peter Wäppling är en av polisens specialister på eftersök.

Peter Wäppling, som är en av polisens specialister på MSO, en väl utstuderad sökmetod som baserar sig på all världens sökresultat.

- Vi har sökt igenom cirka tre mil i omkrets och ser man till all samlad fakta inom MSO bör den danske mannen finnas inom det här området, säger Wäppling.

Artikelbild

| Sommarleder är tydligt upptrampade stigar i naturen, ibland märkta med orange färg på intilliggande stenrösen, träd eller stolpar.FOTO: SCANPIX

För många som deltar i sökandet är det mentalt jobbigt men eftersom det finns så många saker som tyder på att 19-åringen borde vara vid liv orkar sökmanskapet jobba vidare.

- Där vi söker är det väldigt jobbig terräng, det är stenigt och snårigt men mitt manskap är helt inne på att fortsätta leta, säger Henrik Åhl, militär insatschef på plats i Ritsem.