Pajalas trista ekonomiska situation är ingen hemlighet direkt. Det har jobbats hårt från politiken för att nå ett nollresultat för år 2024, vilket har misslyckats. Kommunstyrelsens ordförande Birgitta Rantatalo efter kommunstyrelsens sammanträde i måndags:
– Resultatet har hämtat sig något. Vi hoppas kunna ta tillbaka 16 till 18 miljoner kronor av de 20,5 miljoner som saknas i årets budget. Kombinerat med försäljning/avyttring av fastigheter bör likviditeten öka och underhållsbehovet minska.
Under kommunstyrelsens sammanträde presenterades en omfattande handlingsplan som tagits fram. Över 100 förslagspunkter finns i planen som innefattar allt från minskat antal pedagoger och speciallärare i skolan till indragen julklapp till personalen. Här ligger även en försäljning av Sattajärvi skola till en föräldragrupp och minskad städning i kommunhuset. Bland mycket annat.
Ett glädjande besked är dock att äskandet för investeringar, renovering, av Pajala badhus har lyfts tillbaka. Här har vågmästarna i fullmäktige, Centerpartiet, valt en fristående oppositionsroll och tagit ett inriktningsbeslut till fullmäktige den 24 februari. De kommer då att rösta för ett fortsatt öppethållande och 1,6 miljoner till nödvändiga reparationer.
Centerpartiet som i höstas var för en stängning – har bytt fot.
"Vi vill medverka till att få till blocköverskridande samarbeten och mindre polarisering i Pajalapolitiken", skriver gruppledare Roger Uusitalo.
Birgitta Rantatalo igen:
– Handlingsplanen tar sikt på de kommande fem åren. De största investeringarna är ett nytt äldreboende och en ny fleravdelningsförskola i Pajala samt badhuset.
Likviditeten är dock fortsatt ansträngd. Kommunen behöver låna.
Kommunens förtroendevalda träffar därför medlemsorganisationen SKR och Kommuninvest med fokus på att reda ut förutsättningarna och ge svar på frågan om kommunen, fortsättningsvis, kommer att kunna bära sina kostnader.
Och därmed kunna låna.
Det råder dock delade meningar om hur stora möjligheter Pajala kommun i realiteten har för att få ett lån. Vänsterpartiets gruppledare Linda Jonsson är tveksam.
– Sparpaketet innehåller mest mindre åtgärder. Dessutom kan jag se delar som sannolikt blir kostnadsdrivande. Att ta bort elevhälsan är en sådan. Vi behöver samlat ta ett större grepp på hur vår organisation ser ut, och hur den kan förändras, för att på lång sikt sänka våra kostnader. Det är även signalerna vi tidigare fått från SKR och Kommuninvest.