Politiker tog flyget till Luleå – från Pajala

Anna Kumpula-Kostet (V) har tagit flyget till Luleå från Pajala för uppdrag i regionhuset, vilket går emot regionens resepolicy.

Vänsterpolitikern Anna Kumpula-Kostet har tagit flyget från Pajala till Luleå för uppdrag i regionhuset. "Jag uppmanar till att använda det regionala flyget.", säger hon.

Vänsterpolitikern Anna Kumpula-Kostet har tagit flyget från Pajala till Luleå för uppdrag i regionhuset. "Jag uppmanar till att använda det regionala flyget.", säger hon.

Foto: Lars-Göran Norlin

Norrbotten2019-11-14 18:00

Under hösten har Pajalabon Anna Kumpula-Kostet (V) fakturerat Region Norrbotten för flygresor inom länet vid tre tillfällen. Resorna har gjorts i hennes uppdrag som förtroendevald då hon är ersättare i regionala utvecklingsnämnden. 

Den 16 oktober tog hon flyget från Pajala till Luleå, och hem igen dagen efter. Resan kostade 2 216 kronor.

Vid det andra tillfället, 2 och 3 november, köpte hon en tur och retur biljett för flyget mellan Luleå och Pajala för 934 kronor. Med taxiresor och övernattning på hotell i centrala Luleå landade den notan på totalt 2 314 kronor.

Bara två dagar efter hemkomsten till Pajala tog hon flyget till Luleå igen, en resa på ungefär 23 mil. Den gången blev det billigare – 329 kronor.

Varför har du tagit flyget?

– Vi har ett regionalt flyg som gör länet och landet rundare. 

Eftersom närmsta tågstation ligger i Gällivare, och bussresorna inte alltid går så att hon är i tid i Luleå, så menar Anna Kumpula-Kostet att hon inte har några andra alternativ än flyget.

– Egen bil, hur praktiskt och effektivt är det? En bussbiljett går på 310 kronor, det blir marginellt billigare för då måste jag kanske ha en övernattning vilket också kostar.

Vänsterpartiet har de senaste åren profilerat sig när det gäller miljö- och klimatfrågor. Bland annat utsågs man 2018 som det parti som är bäst för miljön av Naturskyddsföreningen.

Hur rimmar flygresor med Vänsterpartiets miljöprofilering?

– Miljön är viktig, men man måste sätta det i relation till allt annat. Även politiker långt bort från centrum måste få en möjlighet att medverka i beslutsfattningen, då behövs bra möjligheter till kollektivtrafik. Den dag vi har snabbtåg från Pajala till Stockholm väljer jag det.

Vad sänder det här för signaler till medborgarna?

– Att de som inte bor närmast kusten också ska ga möjlighet till rimliga restider. Jag uppmanar till att använda det regionala flyget. 

Enligt Region Norrbottens riktlinjer för resor i tjänsten ska tåg, buss eller bil användas för resor i Norrbotten och Västerbotten. Flyg ska enbart nyttjas ifall andra resealternativ uteslutits med hänsyn till bland annat miljö. Anna Kumpula-Kostet har av tjänstemän på regionen ombetts förklara sina flygresor. Hon har svarat skriftligen, men menar att hon inte fått någon respons på det.

– Om regionen inte tycker vi ska ha andra kollektivtrafikmöjligheter får jag värdera min medverkan som förtroendevald.

Anna Kumpula-Kostet menar att det inte finns några bättre alternativ än flyget för resor till Luleå.
Anna Kumpula-Kostet menar att det inte finns några bättre alternativ än flyget för resor till Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!