Politikerns sambo fick hotfullt brev

Att få kritik som politiker må vara. Men när det börjar skickas brev till sambon drar Tomas Vedestig (SJVP) en gräns. "Det är tufft att vara politiker och det kan jag ta. Men det ska inte vara tufft för familjen."

Politikerna Tomas Vedestigs och Tomas Mörtbergs partners fick hem brev med ryktesspridning om deras privatliv.

Politikerna Tomas Vedestigs och Tomas Mörtbergs partners fick hem brev med ryktesspridning om deras privatliv.

Foto: Herman Öberg

Övertorneå kommun2019-10-14 05:00

Det var för ett par veckor sedan Tomas Vedestigs sambo öppnade ett brev som var adresserat till henne. Brevets innehåll gick ut på att smutskasta Tomas Vedestig med påståenden om vad han gör i sitt privatliv.

– Det kändes väldigt konstigt när det är någon som ändå har sökt upp oss och vår adress och skickat ett brev till mig. Jag trodde att det var någon räkning eller något sådant när jag fick brevet och så kom det här, säger sambon.

Vedestig (SJVP) är en känd profil i Övertorneå som tidigare kommunalråd och nuvarande ordförande i socialnämnden. Att han får höra saker om sig själv är inte något nytt, men det här brevet tog hårdare på både honom och sambon.

– Vi låser dörren hemma nu, säger Tomas och fortsätter:

– Jag trodde ändå inte att det skulle förekomma sådant här i Övertorneå. Alltså, att det finns ryktesspridning om en har jag väl accepterat även om jag kanske inte borde göra det. Det kan vara folk som är sura på mig eller avundsjuka eller vad som helst. Men från att sprida rykten till att skicka ett brev direkt riktat till min sambo – vad är nästa gräns som jag kan förvänta mig ska passeras? Det här är ett intrång i vårt privatliv.

Det var inte det enda brevet som togs emot den dagen. Samma dag fick frun till kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) ett liknande brev med påståenden om Mörtbergs privatliv.

– Det stod om allt jag tydligen ska göra när jag inte är hemma. Det är sprit och kvinnor, den stilen, säger Mörtberg som tycker att brevet till Vedestig var ännu värre.

Tomas Vedestig har polisanmält brevet som han upplever som hotfullt. Man ska inte behöva stå ut med allt bara för att man är politiker.

– Bara för att man blir politiker innebär inte det att man blir cynisk och känslokall. Hur ska man hitta nya politiker i det här klimatet? Vem vill ställa upp på det här? Speciellt när det handlar om familjen. Jag kan som sagt ta en hel del, jag tycker att jag är hårdhudad. Men någonstans inombords drabbar det ju även mig. Men även om jag själv skulle klara av att höra allt om det skulle spridas skit om mig så vill jag ju ändå inte att våra barn ska höra illasinnade rykten.

Tomas Vedestig (SJVP) är ordförande i socialnämnden i Övertorneå.
Tomas Vedestig (SJVP) är ordförande i socialnämnden i Övertorneå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!