LKAB vill köpa mark i Porjus – ska producera vätgas

LKAB ansöker om att få köpa 250 hektar mark i Porjus för att bygga en stor anläggning för produktion av fossilfri vätgas. "Det är för trångt på våra industriområden", säger Anders Lindberg, presschef LKAB.

LKAB har pekat ut Porjus som platsen där de vill bygga en industri där vätgas ska produceras och mätta Hybrit-anläggningen i Vitåfors behov. Anders Lindberg, presschef på LKAB.

LKAB har pekat ut Porjus som platsen där de vill bygga en industri där vätgas ska produceras och mätta Hybrit-anläggningen i Vitåfors behov. Anders Lindberg, presschef på LKAB.

Foto: Mattias Forsberg

Porjus2023-02-21 12:09

Den gröna industrivågen på vägen mot fossilfri stålproduktion fortsätter skölja in över Norrbotten. Nu har LKAB lämnat in en ansökan till Statens fastighetsverk om att köpa mark i utkanten av Porjus. Området i fråga är 250 hektar stort och ses som en lämplig plats för en produktionsanläggning av vätgas.

Vätgasen är en nyckel för att producera järnsvamp utan fossila bränslen i den kommande Hybrit-anläggningen i Vitåfors.

– Vi ansöker om markköp även fast vi inte har några färdiga planer, ritningar eller investeringsbeslut. Man kan få vänta i flera år på besked från Statens fastighetsverk så vi vill vinna tid genom att ansöka så här tidigt, säger Anders Lindberg, presschef LKAB.

Under tisdagskvällen 21 februari hålls ett möte på plats i Porjus där representanter från LKAB först träffar Jokkmokk och Gällivare kommun, sedan hålls ett dialogmöte med Porjus invånare. 

– Det är många faktorer som spelar in i ett beslut som detta. Vi har stor respekt för de intressen och den markanvändning som finns i området och därför vill vi vara tydliga med att arbetet kommer att ske i dialog med närboende och andra sakägare, säger Monika Sammelin, områdeschef LKAB Malmberget, i ett pressmeddelande.

Presschefen Anders Lindberg kommer vara på plats ikväll och tror sig mötas av nyfikenhet och förväntan från Porjusborna. 

– Jag kommer berätta om planerna, lyssna på reaktionerna och fråga om hur de vill fortsätta ha dialogen i framtiden, säger han.

– Samtidigt vill jag vara tydlig med att det inte är definitivt att anläggningen kommer byggas här. Vi tittar väldigt brett på en kombination av lösningar och vill inte ha alla ägg i en korg. Får vi problem i processen på ett område kan vi gå vidare med ett annat.

Vilka andra områden är aktuella för vätgasanläggningar?

– Vi tittar på flera men det är inga som vi kan berätta om idag, säger Anders Lindberg.

Metoden som man vill använda i vätgasproduktionen ska även den vara fossilfri. Genom eldriven elektrolys delas vatten upp i syre och vätgas.

Porjus närhet till både Stora Lulevattnet, kraftverk och existerande kraftledningsgator gör placeringen därför mycket lämplig, berättar Anders Lindberg.

Ett problem som måste lösas är hur vätgasen ska kunna transporteras de dryga 50 kilometrarna från Porjus till Hybrit-anläggningen i Vitåfors. Även här tittar LKAB på flera lösningar, men en känns mest lämplig.

– Nedgrävda pipelines längs de redan existerande kraftledningsgatorna använder minst obrukad mark och underlättar processen, men vi utreder även om de ska gå ovan jord, säger Anders Lindberg.

Det är för tidigt att säga exakt, men själva anläggningen uppskattas uppta runt 50 av de totalt 250 hektaren mark som LKAB ansökt om att köpa. Presschefen vågar däremot inte ge någon uppskattning på hur många arbetstillfällen en sådan anläggning väntas kunna ge.

– Det beror helt och hållet på hur stor anläggningen blir och det vet vi inte idag, säger han.

Vad är det för typ av arbetare som behövs på en vätgasanläggning?

– Ganska liknande som på i våra övriga produktioner inom LKAB. En blandning av olika arbetstyper, både , säger Anders Lindberg.

En ny verksamhet av den här omfattningen är tillståndspliktig, vilket innebär att myndigheter och domstol i en tillståndsprocess slutligen avgör.

Karta: Kronsågen, Porjus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!