– Det här är en helt ny tjänst och ett helt nytt sätt att tänka, säger Susanna Rönnbäck.

Hon nämner miljötänk som en anledning till varför man ska återanvända barnens kläder:

– I dag återvinns ett av fem barnplagg och resten hamnar i soporna. Det är en stor tjänst för miljön att återanvända och cirkulera barnkläder, säger hon.

Just Norrland är den perfekta marknaden för tjänsten:

– Med tanke på klimatet och de hårda kraven på ytterplagg, säger hon.

Tanken är att barnfamiljer ska kunna betala en månadsavgift och alltså prenumerera på barnkläder. De urvuxna plaggen returneras, tvättas miljövänligt, och impregneras innan de skickas vidare till nästa familj.

Susanna Rönnbäck håller i företagets testpilotgrupp där tio familjer från orten testar kläderna och konceptet och hon säger att intresset hittills varit stort.

För en fast månadskostnad får kunden tillgång till ytterkläder till sina barn och kan byta storlek när man vill. Tjänsten är anpassad för barn i förskoleålder upp till tio år. Plagg som inte kan återställas till nyskick skänks till välgörenhet.

– Konceptet gör det möjligt att byta storlek flera gånger på en säsong vilket skulle bli väldigt dyrt om man ska köpa flera set ytterkläder till barn som inte växer i takt med årstidsväxlingarna, säger Susanna Rönnbäck.

– Hyber är en spännande representant för det nya inslaget i det moderna samhället, nämligen delningsekonomi. Med utvecklingen av nya webbaserade tjänster så kommer Gällivare att komma med på den kartan också, säger Bernt Wennström, utvecklingsenheten Gällivare kommun.