Insändare Arvidsjaur måste få utvecklas och leva vidare som det fantastiska samhället jag vuxit upp i.

För att det ska kunna ske måste unga vuxna erbjudas förutsättningar till utbildning så att vi kan vara en del av den kunskapsstarka motor som är med och utvecklar Arvidsjaur.

Avbefolkningen av glesbygden är ett ständigt överhängande hot.

Artikelbild

För att hänga med i utvecklingen och hålla kvar unga duktiga i Arvidsjaur måste det finnas en stark utbildningsgrund att stå på.

Jag studerar samhällsvetenskap på Sandbackaskolan i Arvids-jaur och går nu mitt sista år.

Jag har alltid haft som ambition att läsa till fastighetsmäklare på universitet, den möjligheten har min skola tagit ifrån mig och mina klasskamrater.

Sandbackaskolans ledning har tagit beslutet åt mig och mina klasskamrater att vi inte kommer att kunna läsa oss till behörigheten som krävs för den högre utbildning vi vill gå.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20090831 - Studenter studerar i biblioteket på Stockholms universitet Foto Bertil Ericson / SCANPIX / kod 10000

I detta fall matematik 3, som är obligatoriskt för intagning på de flesta kurser på universitet och högskola.

Vi kommer troligtvis tvingas läsa vidare på Komvux. Vilket innebär att vi måste läsa till kurser för att få behörighet, då hamnar vi i en urvalsgrupp med sämre möjlighet till att bli antagna till högskola och universitet.

Jag har inte accepterat skolledningens beslut, utan stått på mig och försökt hitta en lösning och kompromissa för att få den utbildning som jag vill ha och har rätt till av min kommunala skola.

En lösning jag föreslagit är att få läsa den kurs jag behöver, tillsammans med en annan klass, men av okänd anledning skulle detta inte vara genomförbart.

Utbildning är den grund jag ska bygga min framtid på, men idag står jag utan den grund jag behöver för att förverkliga mina akademiska drömmar.

Jag har talat med mina lärare, rektorer och min skolchef och det enda jag får som svar är att vi är för få elever och pengarna räcker inte till.

Vad är viktigare att satsa skattepengarna på än oss unga, vi är faktiskt Arvidsjaurs framtid.

Om nio månader står jag på Sandbackas trapp, redo för utspringet med studentmössan på huvudet.

Vad jag vet idag är att när jag tar studenten kommer inte jag att vara rustad för min akademiska framtid.

Jag kan bara hoppas att kommunen prioriterar om när det gäller skolan, och att framtida elever på Sandbackaskolan kommer få möjligheten att bygga den kunskapsgrund dom behöver för att vara den konkurrenskraftiga arbetskraft som kommer driva Arvidsjaur in i framtiden.