Profilen: Hon drivs av att testa nytt

Hon har bland annat varit vd för Norrbottens Handelskammare, stf. varuhuschef pĂ„ Ikea, nĂ€ringslivschef pĂ„ Haparanda stad och nu Ă€ger och driver hon Haparanda stadshotell tillsammans med sin son. ”Jag kunde inte sĂ€ga nej till att förverkliga en dröm”, sĂ€ger Susanne Wallin.

I hotellets kÀllare kan man bli serverad middag.

I hotellets kÀllare kan man bli serverad middag.

Foto: Lotten VallgÄrda

Profilen2019-06-02 15:00

1 juli 2017 tog Susanne Wallin och sonen Anton Wallin över som Àgare av stadshotellet i Haparanda. Sedan dess har bland annat 20 hotellrum renoverats, tvÄ nya sviter inretts och restaurangen rustats upp. Det Àr med andra ord full rulle pÄ jobbet för Susanne Wallin nÀr Norrbottens AffÀrer fÄr tag i henne för en intervju.

BerĂ€tta – hur kommer det sig att du tog över Haparanda stadshotell?

– Det har varit en dröm som jag haft sedan jag var 16 Ă„r dĂ„ jag började arbeta hĂ€r. Varje gĂ„ng jag gick till hotellet för att jobba sĂ„ fantiserade jag om att jag skulle Ă€ga ett sĂ„dant stĂ€lle en dag. Tidigare Ă€gare var min nĂ€rmaste chef och mentor i mĂ„nga Ă„r och han hade lovat att frĂ„ga mig först den dagen han skulle sĂ€lja. Jag sprang pĂ„ honom nĂ€r jag bodde i LuleĂ„ och jobbade pĂ„ Norrbottens Handelskammare och fick erbjudandet. Beslutet var inte helt sjĂ€lvklart dĂ„ jag trivdes med det jag gjorde och inte kĂ€nde mig klar med mitt uppdrag, men jag kunde inte sĂ€ga nej till att förverkliga en av mina drömmar för att sedan leva med att nĂ„gon annan tog över.

Du driver alltsÄ hotellet med din son?

– Ja. I nulĂ€get lĂ€ser han Ă€ven pĂ„ LuleĂ„ tekniska universitet.

Hur gÄr det att driva företaget sÄ hÀr lÄngt?

– Bra dĂ„ vi har fĂ„tt ett jĂ€ttefint stöd av sĂ„vĂ€l lokalbefolkningen, som mina internationella kontakter, konferensköpare och besökare frĂ„n hela lĂ€net.

Hur ser konkurrensen ut?

– Vi konkurrerar med alla destinationer i hela vĂ€rlden. Swedish Lapland Ă€r ett starkt varumĂ€rke och vi ser att intresset för att uppleva vĂ„r arktiska livsstil ökar och allt fler vill uppleva kyla, mörker, norrsken och vĂ„rt unika, dubbla nyĂ„rsfirande.

Vad har ni för planer för hotellet?

– Vi har gjort om en del sedan vi tog över. Dessutom har vĂ„rat team i köket arbetat fram ett modernt tĂ€nk kring det arktiska köket med rĂ„varor frĂ„n regionen i fokus. FrĂ„n bröd till desserter – allt pĂ„ vĂ„r meny tillagas frĂ„n grunden med hĂ„llbarhet i Ă„tanke och ett frĂ€mjande för vĂ„ra lokala producenter som vĂ„rt motto. VĂ„r nyfikenhet och drivkraft driver oss framĂ„t sĂ„ att vi stĂ€ndigt utvecklar och gör saker bĂ€ttre.

NÄgra nya satsningar pÄ gÄng i nÀrtid?

– Javisst, vi hĂ„ller nu pĂ„ att skissa pĂ„ nĂ€sta steg för hotellet. Men jag avvaktar lite med att berĂ€tta mer om det.

Vad inspirerar dig?

– Mina medarbetare och vĂ„ra gĂ€ster. Det som inspirerar mig mest Ă€r att tillsammans med personalen göra skillnad för vĂ„ra gĂ€ster.

Vad Àr avgörande nÀr du sjÀlv ska resa bort och bokar hotell?

– Hotellets historia som ska kĂ€nnas Ă€kta, men Ă€ven att lĂ€get Ă€r centralt.

Vad har du haft för yrken genom livet?

– Jag har haft massor av roliga och galna uppdrag. Jag har arbetat pĂ„ Haparanda stadshotell i 16 Ă„r dĂ€r jag provade pĂ„ alla befattningar. Jag var med i att starta upp Ikea i Haparanda som kundrelationschef, lokalmarknadschef samt stf. varuhuschef. Sedan arbetare jag som nĂ€ringslivschef vid Haparanda stad innan jag blev lockad tillbaka till hotellbranschen och blev general manager pĂ„ det nystartade Clarion Sense i LuleĂ„ för att sĂ€tta arbetssĂ€tt och rutiner. DĂ€refter var jag vd pĂ„ Norrbottens Handelskammare.

Hur kÀnns det att vara tillbaka dÀr du började, i hotellbranschen?

– Det kĂ€nns jĂ€tteskönt att ha med mig sĂ„ mycket erfarenheter, verktyg och lĂ€rdomar frĂ„n alla mina uppdrag nu nĂ€r jag Ă€r egen entreprenör. Men framför allt kĂ€nns det skönt att ha landat hemma i Tornedalen.

Du har haft mÄnga spÀnnande, viktiga uppdrag genom Ären. Vad har gjort dig sÄ framgÄngsrik?

– Att jag alltid har vĂ„gat ta steget till nĂ„got nytt och galet och utmanat mig sjĂ€lv till att stĂ€ndigt vĂ€xa och lĂ€ra mig nya saker. Jag brukar resonera med mig sjĂ€lv innan och stĂ€lla frĂ„gan ”vad Ă€r det vĂ€rsta som kan hĂ€nda?” och efter att ha kommit pĂ„ en massa hinder stĂ€lla mig nĂ€sta frĂ„ga ”kan jag leva med det vĂ€rsta som kan hĂ€nda?” och i relation till det komma fram till att jag inte kan leva med att inte ha provat.

Du har mÄnga talanger, men har du nÄgon som fÄ kÀnner till?

– Jag kan virka tunna spetsdukar, men det var dock lĂ€nge sedan jag hade ro att sitta still.

Vad Àr din frÀmsta lÀrdom som du kan tipsa vÄra lÀsare om?

– Att vĂ„ga leva sina drömmar och Ă€ven att bjuda pĂ„ sina misstag.

Vad gör du för att koppla av nÀr du inte jobbar?

– Jobbar i trĂ€dgĂ„rden, njuter av naturen och sĂ„ Ă€lskar jag att vandra pĂ„ höga höjder.

Vad har du för planer för sommaren?

– Att ta hand om vĂ„ra gĂ€ster och medarbetare pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt. En ny vandring i Alperna Ă€r inplanerad till hösten.

Ditt bÀsta tips: vad fÄr man inte missa en fin sommardag i Haparanda?

– En bĂ„ttur med vandring i vĂ„r vackra nationalpark SandskĂ€r. SandskĂ€r bestĂ„r av sandstrĂ€nder men ön har en mĂ„ngformighet och artrikedom som gör besökaren hĂ€pen.

Susanne Wallin

Ålder: 47 Ă„r.

Bor: Haparanda, Salmis.

Familj: Man och son.

Yrke: Ägare Haparanda stadshotell

Intressen: TrÀdgÄrd, vandring och skidÄkning.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om