I helgen var det premiär för norrlands nya alkoholfria gratisfestival, Musikens mak på Gültzauudden. Arrangörerna BD Pops vision var att försöka skapa en festival med band för alla generationer, att lyfta fram Luleås och Norrbottens rika musikliv men också ta hit spännande akter från runtom i landet. En vision som arrangörerna tycker att de lyckats med.
 - Vi lyckades boka artister som är färska och intressanta med en relativt liten budget. Vi har inte de största artisterna, men vi har fingertoppskänslan, säger Lars Teglund, en av arrangörerna på BD Pop.

15 000 besökare
Och publiken verkar hålla med. I en tidigare intervju i NSD sa arrangörerna att de hoppades på 7000 till 10 000 besökare, antalet besökare var enligt vakterna cirka 15 000.
- Vi är riktigt nöjda, det här klassar vi verkligen som en publiksuccé. Vi har fått väldigt mycket positiv respons både från besökare, föreningen Gültzauuddens vänner och från artisterna, säger Lars Teglund.

Enligt polisen var festivalhelgen rent ordningsmässigt inte värre än en vanlig helg. De har inte gjort några noteringar om ungdomsfylla i samband med Musikens makt, vilket går mot strömmen om man jämför med sommarens övriga festivaler i norrland.
- Det har varit en relativ lugn helg, inga omhändertagande av ungdomar som jag kan se, säger Catrin Hedqvist, länsvakthavande polisbefäl i Norrbotten.

Vill köra igen
Nästa år hoppas BD Pop att det blir en ny upplaga av festivalen.
- Ingenting är klart än. först måste vi utvärdera tillsammans med kommunen och sponsorer. Men vi vill verkligen köra igen!, säger Lars Teglund.