Markus, 42, köpte tillbaka mormors livsverk

Under de senaste 35 åren har det bakats limpor i massor i Puoltikasvaara, men när ägaren av bageriet valde att sälja såg det ut som att en era skulle gå i graven. Då klev Marcus Kärr och Ida Sturk in och tog över verksamheten.
– Vi såg möjligheten, säger Marcus Kärr.

Under snart två år har Ida Sturk och Marcus Kärr drivit Sanna Bageri i Puoltikasvaara.

Under snart två år har Ida Sturk och Marcus Kärr drivit Sanna Bageri i Puoltikasvaara.

Foto: Linus Nilsson

Puoltikasvaara2025-04-20 00:01

Nyheten i korthet

  • Markus Kärr och Ida Sturk tog över det gamla bageriet i Puoltikasvaara för två år sedan, trots svårigheter med att få lån för att starta företaget på landsbygden.
  • Bageriet, nu kallat 'Sannas bageri', är en hyllning till Markus 84-åriga mormor som ursprungligen startade bageriverksamheten i byn.
  • Paret hoppas kunna fortsätta den 35-åriga bageriverksamheten och erbjuda byborna och turister ett ställe att njuta av bakverk i många år framöver.

Klockan är strax efter ett och vid kassan håller Alva Andersson på att ordna fram en räkmacka till en kund som stannat till. Den unga expediten gick ut gymnasiet förra året och har därefter fått fortsatt anställning på Sannas bageri.

– Jag såg det som en chans att fortsätta att bo hemma och spara lite pengar samtidigt som jag jobbar, säger hon.

19-åriga Alva Andersson är en av tre anställda på det kombinerade bageriet och caféet.
19-åriga Alva Andersson är en av tre anställda på det kombinerade bageriet och caféet.

För nästan två år sen tog Marcus Kärr tillsammans med sin partner Ida Sturk över det gamla bageriet i Puoltikasvaara.

– Vi pratade igenom det och kände att det här var något som vi ville göra tillsammans, säger Marcus Kärr.

Men övertagandet gick inte i en handvändning då det var svårt att få ett lån för att starta ett företag på landsbygden.

Marcus Kärr har spenderat mycket tid i Puoltikasvaara som barn eftersom att hans mamma släkt kommer från byn.
Marcus Kärr har spenderat mycket tid i Puoltikasvaara som barn eftersom att hans mamma släkt kommer från byn.

– Som tur är har vi erfarenhet av stora projekt och projektering och vi fick till en god affärsplan men trots det fick vi i alla fall dela lånet mellan två olika banker och gå in med ett rätt stort eget kapital, säger Marcus.

Under de senaste åren har det varit en hel del förändringar och underhåll som har behövt genomföras.

– Jag brukar kalla Marcus för vår vaktmästare, säger Ida Sturk.

Hon hade nyligen blivit butikschef på Öob i Kiruna när väl chansen att ta över bageriet kom upp men att lämna det jobbet för att satsa helhjärtat var självklart.

– Vi hade ju ingen tidigare erfarenhet av bageribranschen och ingen av oss är utbildade bagare eller konditor så det var nytt för oss men som tur är har vi vår fantastiska personal och de tidigare ägarna att rådfråga, säger Ida Sturk.

Ida Sturk städar upp efter att caféet har stängt för dagen.
Ida Sturk städar upp efter att caféet har stängt för dagen.

Paret har prövat en del nytt men valt att hålla kvar mycket av det tidigare sortimentet, bland annat mjukkakan som Marcus mormor Sanna bakat då hon ägde bageriet.

– Det är en speciellt mjukkaka som inte går att göra i maskin då den är för mjuk och måste göras för hand. Därför kommer det aldrig att kunna bli någon större mängd bakad men vi försöker att alltid ha den till försäljning på caféet.

Det nya namnet 'Sannas bageri' är faktiskt en hyllning till Marcus 82-åriga mormor som var den som en gång startade bageriverksamheten i Puoltikasvaara.

– Hon började att baka från hemmet och efter hand kunde hon hyra in sig i den här lokalen som då var en lanthandel. Mormor valde därefter att sälja verksamheten till en vän och kollega och som drivit det tills jag köpte det.

När diskussioner om det nya namnet kom upp såg han det som en självklarhet att hedra mormor Sanna.

– När jag tog upp det med henne tyckte hon att det var hedrande men hon bad mig lova att hon skulle få vara med och ge sitt utlåtande om det vi bakade.

När vi kommer in på framtiden är parets förhoppning att de ska kunna fortsätta den 35-åriga bageriverksamheten i byn och erbjuda byborna och fikasugna turister ett ställe att få försvinna in och unna sig något gott, under lång tid framöver.

– Det är verkligen kul att vi är uppskattade och höra hur mycket det tycker om det vi gör. Utan det hade vi verkligen inte gjort det här, säger Ida Sturk.

Susanne Rantatalo som bland annat jobbar som lärare på Puoltikasvaara skola är in och får sig lite fika innan hon kör hemåt för dagen.
Susanne Rantatalo som bland annat jobbar som lärare på Puoltikasvaara skola är in och får sig lite fika innan hon kör hemåt för dagen.

Klockan har hunnit bli strax efter 14 och caféet har hunnit stänga men Susanne Rantatalo vill få sig lite fika på vägen hem från jobbet.

– Jag undervisar bland annat i musik på skolan i byn och jag försöker att vara in här lite då och då men det är inte alltid jag hinner innan de stänger, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!