Delade turer har ökat

Splittringen runt de delade turerna är total. Istället för att bli färre har de blivit fler menar de anställda.
Undersköterskan Maria Ek kallar den utlovade bonusen för ett hån.
– Fem miljoner kronor är ingenting, säger hon.

När Maria Ek kommer hem vid halv tio på kvällen efter en delad tur är hon helt slut. Hon kallar systemet med turerna för uråldrigt.

När Maria Ek kommer hem vid halv tio på kvällen efter en delad tur är hon helt slut. Hon kallar systemet med turerna för uråldrigt.

Foto: Kurt Engström

RÅNEÅ2013-09-17 05:00

På Forsbacka vård- och omsorgsboende råder lugnet. Men så är det strax efter lunch, den minst intensiva perioden på dagen. Det är då fyratimmarspauserna i de delade turerna är placerade.

Innan året är slut ska de delade turer som är ofrivilliga vara bort. Det är ett löfte från de styrande socialdemokraterna. När budgeten togs i juni sköts fem miljoner kronor till som enligt kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) ska fungera som ett "smörjmedel". Tanken är att utforma en bonus till de som frivilligt väljer att ta turerna.

Slår larm

Men nu slår anställda larm att de delade turerna blir fler, istället för färre.

– Vi har fått indikationer på att det är så. Och arbetsgivaren är medveten om hur situationen är, säger Inez Thomasson-Olofsson, ordförande kommunal Luleå.

Maria Ek, undersköterska på Forsbacka, och hennes kollegor jobbar varannan helg. Och de har upp till tre delade turer per schemaperiod.

– De delade turerna kan vi inte vara utan. Vi är för lite huvuden. Och vi kan ju inte ta fler helger. Men det är uråldrigt det här med de delade turerna, säger hon.

När hon började arbeta inom omsorgen för 20 år sedan arbetade hon två av fem helger och hade delad tur en av helgerna.

– Nu kan vi få delade turer även under veckorna. Vi måste ju täcka upp för semestrarna, säger Maria Ek.

Tre mil hem

Enligt Maria är det tungt med turerna. Hon bor över tre mil från arbetet, i Gunnarsbyn.

– På somrarna försöker jag åka hem. Men när det är vinter och kallt blir jag kvar på jobbet. Det går ju bra nu när jag har större barn, men när de var mindre var det svårt. Man måste ha ett socialt nätverk som ställer upp, säger hon.

Maria Ek tror inte att de ofrivilligt delade turerna kommer försvinna, trots löftet.

– Det tror jag inte. Inte utan att det kostar pengar.

Hon tror inte heller på de pengar som är avsatta till ett bonussystem.

– Fem miljoner är ingenting. Jag skulle inte ens ha kommit med det förslaget när jag vet hur många anställda som finns anställda och som dras med de delade turerna. Det är nästan ett litet hån, säger Maria Ek.

Nytt schema var sjätte vecka

Var sjätte vecka får de ett nytt schema. Det är en lite förbättring mot tidigare när perioden låg på fyra veckor, men det är ändå svårt att planera sin tillvaro. Samtidigt har hon respekt för de som vill ta de delade turerna.

– Det kan vara ett sätt att orka arbeta. Man jobbar fem timmar och går hem och kommer tillbaka. Har jag tur kan jag få en ledig dag extra. Men det vore en dröm att få bort turerna.

Solweig Johansson, enhetschef socialförvaltningen, har inte sett någon ökning av de delade turerna.

– Det ligger ganska stabilt. Det har inte ökat och inte heller minskat. De flesta delade turerna ligger under lördag och söndag, sen har vi någon enstaka under vardagarna.

Uppdraget är att schemalösningen ska lösas på lokal nivå. Går inte det så går det upp till central nivå.

– All vår bemanning följer vårdbehovstyngden. Och den varierar ju väldigt. För en hemtjänstgrupp kan 1 000 timmar försvinna för att fem personer dör eller går till ett boende. Det är därför vi har så korta perioder. Det har ju förändrat vården under de sista åren. Man bor hemma länge, och när man kommer in på ett boende bor man ett eller två år. Sen kommer en ny kund. Och vårdbehovet är väldigt olika, säger Solweig Johansson.

Kan ni ta bort de delade turerna?

– Tas de delade turerna bor skapar det andra nackdelar. Man kan få jobba mer helg. Man kan få jobba längre turer. Man får färre fria dagar.

BAKGRUND Delade turer

Allting började redan i valrörelsen 2010, då frågan drevs hårt av framför allt Rättvisepartiet, men även allianspartierna.

I samband med det uttalade Yvonne Stålnacke (S) sig om att turerna skulle vara borta inom ett år.

Enligt den konsultrapport som tagits fram skulle det kosta 45 miljoner kronor att helt få bort turerna.

Men de ofrivilligt delade turerna ska bort inom den befintliga budgeten. Socialdemokraterna har skjutit till fem miljoner kronor för att skapa ett bonussystem till de som är villiga att ta turerna.

I dag talar Socialdemokraterna om att de ofrivilliga delade turerna ska bort innan årskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om