Marie Ruumensaari flyttade från Luleå till Prästholm utanför Råneå tillsammans med sin man.
– Han kommer därifrån och ville "flytta hem". Och jag trivs bra, det är tryggt här, säger hon.
Hon har två barn, 13 och 16 år gamla, och tror att en bra fritid är avgörande för om ungdomar vill stanna i Råneå eller inte.
– Om de inte har något att engagera sig i är det klart att de kommer att tycka att det är en håla. Men det finns många möjligheter om man vill ägna sig åt idrott. Jag är själv engagerad i brottarföreningen, säger Marie Ruumenssari.
Luleå kommun har börjat arbeta på en lokal utvecklingsplan för Råneå. Nämndsordföranden från kommunen ska tillsammans med företrädare från Råneås närings- och föreningsliv ringa in vad som är viktigt för Råneå.
– Vi vill säkerställa att Råneå är en växande del av kommunen. Var fjärde luleåbo bor i en by, och byarna behövs nu när Luleå ska växa som helhet, säger Niklas Nordström (S), kommunalråd.
Niklas Nordström lyfter särskilt fram att Råneå har ett bra läge. Det går snabbt att ta sig in till stan eller till universitetet. Det som behövs är bostäder. Därför ska några av de 1 000 nya bostäder som Lulebo har i uppdrag att bygga under de närmsta fem åren att ligga i Råneå, lovar Niklas Nordström. Det gläder Erland Nilsson, ordförande för Företagarna i Råneå, som säger att det är ett högt tryck på bostadsmarknaden i Råneå.
– Det är en helt annan visa nu än tidigare. Då sa man "vem vill bo i Råneå?" Nu har många gamla butikslokaler och liknande redan gjorts om till bostäder. Det är bara att sätta igång och bygga om man vill, säger han.
Men en viktig förutsättning för att bygga bostäder är tillgång till dricksvatten. Råneå får i nuläget sitt dricksvatten från en så kallad ytvattentäkt.
– Vattnet därifrån är fullt tjänligt, men om fler ska bo här är det bra om vi hittar en grundvattentäkt. Därför kommer en utredning att inledas nästa år, säger Lenita Ericsson (S), ordförande i tekniska nämnden i Luleå kommun.
Dessutom har stadsbyggnadskontoret fått i uppdrag att ta fram ett nytt LIS-område, det vill säga ett område där dispens från strandskyddet är möjligt.
– Det folk vill ha är ju utsikt över älven, säger Kaj Hedstig (S), ordförande i byggnadsnämnden.