"Jag hoppas få en vettig förklaring"

Det var en helt vanlig dag på jobbet – ända tills en stege lossnade. Industrisaneraren Lars-Ola Glaads öde är en av cirka 130 arbetsplatsolyckor som polisanmäls varje år i Norrbotten.

”TRÅKIGT”. Lars-Ola Glaad har förlorat inkomst på skadan han fick i arbetet och känner inte att han fått något stöd hittills från Försäkringskassan.

”TRÅKIGT”. Lars-Ola Glaad har förlorat inkomst på skadan han fick i arbetet och känner inte att han fått något stöd hittills från Försäkringskassan.

Foto: Pär Bäckström

RÅNEÅ2015-05-15 06:30

Han störtade 3,5 meter rakt ned i en smal tank med huvudet före. Ryggraden var fyra millimeter från att gå av. I sådana fall hade han blivit förlamad resten av sitt liv.

– Livet blir sig aldrig likt. Jag är invalid och kommer aldrig att bli "hundra" återställd. Det känns inte bra men jag hoppas i alla fall få en vettig förklaring, säger han.

Det var den 7 juni 2012, dagen innan skolavslutningen, som Rånepoolen skulle förberedas för sin andra badsäsong. En utjämningstank skulle rengöras. För Lars-Ola Glaad, 43, som arbetar på Corvara i Luleå men bor i södra Böle vid Råneälven, var det hemmaplan.

– Det var absolut inget märkvärdigt jobb. Jag har klättrat upp och ner i Pontusbadets tankar i 20 år och det har aldrig hänt något.

Men stegen i tanken var inte ordentligt fastsatt. När Lars-Ola Glaad tryckte till för att skjuta ned stegen så lossnade den och han var chanslös att häva fallet.

– Jag for med huvudet före rakt ned. Det är ju en sak om det varit en gammal och rostig anläggning men det här var ju ett nybygge.

Nästan tre år senare är vi tillbaka i Rånepoolen. Lars-Ola Glaad lyfter på locket till tanken och visar var stegen satt.

– Den var plastad fast. Det är ju skandalöst.

Det blev sex dagar på sjukhus. Ryggraden skruvades ihop med åtta titanskruvar. I fyra månader var han helt sjukskriven. Sedan började han jobba deltid och sedan maj 2013 arbetar han heltid igen.

– Jag klarar inte av att göra samma jobb. Inga tyngre uppdrag fungerar längre men Corvara har ställt upp otroligt bra. Det är tur för mig att jag jobbat så länge i branschen. En nyanställd hade nog fått söka sig till något annat jobb.

Hela Lars-Ola Glaads livssituation förändrades när stegen släppte.

– Jag orkar ingenting längre. Vardagssysslor som att hugga ved och byta däck på bilen tar en evighet.

Många arbetsplatsolyckor blir inget mer än en anmälan och en utredning av arbetsgivaren eller möjligen Arbetsmiljöverket. Men Lars-Ola Glaads fall har gått till förundersökning, som leds av åklagare Christer Forsman vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund.

Forsman får inte uttala sig om utredningen. Men Lars-Ola Glaad har fått ett målsägarbiträde tilldelat och hoppas att det ska bli åtal. Enligt statistiken leder cirka tre procent av de polisanmälda fallen till åtal (se faktaruta).

– Jag vill ha ekonomisk ersättning för det jag blivit utsatt för. Jag har också förlorat stora pengar på att jag inte längre kan jobba fullt ut. Jag tappar jour, traktamente, övertid. Jag tycker att jag borde varit kvalificerad för livränta men jag har inte fått något gehör från Försäkringskassan ännu och det känns tråkigt.

Lars-Ola Glaad fortsätter:

– Det känns också viktigt att få svar för att minimera risken att något sådant här händer igen, och för att få ett fokus på allt slarv som sker vid byggen.

Han nämner flera stora arbetsplatsolyckor som skett i Norrbotten de senaste åren; olyckorna vid SSAB, takplattorna som släppte och garagetaket som rasade ihop på Kulturens hus, samt snörasskydd som släppt.

– Utredningarna tar jättelång tid och i de flesta fall blir det inget straff. Jag känner en bitterhet över att det ska få vara så här.

Fotnot. Inblandade i bygget, och därmed i utredningen, är Luleå kommun, HÖ Allbygg och även ett företag som levererat tanken. Ingen har dock några kommentarer i det här skedet.

Arbetsmiljöbrott och åtal

FAKTA

De fem senaste åren har så här många arbetsplatsolyckor i Norrbotten lett till polisanmälan:

2010: 128. 2011: 141. 2012: 137. 2013: 134. 2014: 127.

Av dem leder cirka fyra per år till åtal. Någon exakt siffra har inte Arbetsmiljöverket lyckats ta fram, men enligt nationell statistik från 2012 ledde 2,8 procent av polisanmälda olyckor till åtal.

Av de som gick till åtal ledde 74 procent till fällande domar.

Fyra procent av de polisanmälda olyckorna ledde till företagsbot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om