Oro för att stängning kan bli permanent

Planerna på att stänga hälsocentralen i Råneå i sommar har stött på patrull. "Det här är andra sommaren", säger Hans Andersson som tror att det kommer mer.

Sparkrav. Ylva Sundkvist, divisionschef närsjukvård, förklarade att hälsocentralerna i Norrbotten har krav på sig att ha en budget i balans. Och att underskottet nu ligger på 40 miljoner kronor. "Vi har inte råd att driva hälsocentraler som går back", var hennes beska besked på mötet i Råneå.

Sparkrav. Ylva Sundkvist, divisionschef närsjukvård, förklarade att hälsocentralerna i Norrbotten har krav på sig att ha en budget i balans. Och att underskottet nu ligger på 40 miljoner kronor. "Vi har inte råd att driva hälsocentraler som går back", var hennes beska besked på mötet i Råneå.

Foto: Stina Spetth

Råneå2015-02-18 22:00

Han har erfarenhet från stängningen i Töre 2005. Det skulle bara vara en tillfällig stängning – men den gäller än i dag.

Därför tror han att landstinget gör en trevare. Om det går bra att stänga hälsocentralen någon vecka en sommar, än längre sommaren därpå. Vad ska då hindra dem från att stänga helt så småningom.

– Det här är bara första steget, säger han och betonar att Råneåborna betalar skatt som alla andra och därmed har rätt att kräva viss service.

Några planer på att stänga helt finns inte, enligt Ylva Sundqvist, divisionschef närsjukvård.

Enligt henne beror sommarstängningen på 6­–8 veckor att man har svårt att få personal till Råneå. Och landstinget vill undvika att anlita bemanningsföretag. Dessutom finns krav på att alla hälsocentraler ska ha en budget i balans, vilket den i Råneå inte har. Sundqvist ser därför stängningen som en chans för hälsocentralen att klara sin ekonomi.

Inger B Larsson, S-politiker, ville veta om man slipper stängning om fler listar sig till hälsocentralen.

– Det kan jag inte lova. Personalen behöver semester, svarade Sundqvist som dock lovade att det inte finns några planer på att slå ihop den med någon annan i Luleå kommun.

Avstånden var ett argument mot sommarstängningen av hälsocentralen där många äldre är listade.

– Ni måste ta hänsyn till hur stort upptagningsområdet är, sade Gudrun Larsson som också frågade sig hur åldringar och asylsökande ska hitta rätt.

Hon ville att hänsyn skulle tas till de olika förutsättningarna mellan dem som bor i Luleå och dem på landsbygden.

Tandvårdskliniken i Råneå lever också farligt. Risken finns att den måste stängas då det är svårt att rekrytera personal ­– tandläkare, tandsköterskor och hygienister.

– Nog måste det finnas någon tandläkare i hela Europa som vill jobba i Råneå, utbrast Erland Nilsson.

Han var inte den enda som tvivlar på att det från landstingets sida görs nog för att få personal till Råneå.

– Jag tror inte man anstränger sig nog för att få hit folk, sade Gudrun Larsson som jobbat som arbetsterapibiträde.

Landstingspolitikern Ingela Uvberg-Norell (S) hade slutit upp för att ta del av eventuella idéer och tankar.

– Jag förstår deras farhågor. Men det finns inga planer på att stänga helt, det finns inte på kartan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om