Westrins oro för missbildade fiskarna

Rapporterna om missbildade abborrar i vatten som kopplas till LKAB:s gruvverksamhet oroar fiskeprofilen och naturkännaren Gunnar Westrin.

Tester ska göras på abborrar. LKAB har funnnit missbildade abborrar i Rakkurisjöarna. Den här abborren har inget med det att göra. Den kommer från Stockholms skärgård och undersöks av forskare vid Stockholms universitet.

Tester ska göras på abborrar. LKAB har funnnit missbildade abborrar i Rakkurisjöarna. Den här abborren har inget med det att göra. Den kommer från Stockholms skärgård och undersöks av forskare vid Stockholms universitet.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Råneå2019-02-14 12:59

– Det är mycket allvarligt om det skulle vara så att fisken påverkats av gifter på något sätt, säger han.

Norrbottens Media avslöjade på tisdagen den alarmerande upptäckten från LKAB:s provfiske i Rakkurisjöarna i somras. Sjöarna tar emot vatten från klarningsmagasin, som bland annat innehåller metaller och kväveföreningar. Gruvbolaget gjorde omgående en anmälan som nu ska utredas vidare av expertmyndigheter.

Vattnet från sjöarna rinner via Rakkuribäcken in i Kalix älv.

– Kalix älv är en av våra nationalälvar. Den är skyddad i miljöbalken. Det här måste utredas noga, säger Westrin.

Läs mer: LKAB:s larm – missbildade abborrar

Han utesluter dock inte att förändringarna kan ha naturliga förklaringar.

– I Jämtland fanns en sjö där rödingarna hade krökt ryggrad. Det var inte orsakat av några gifter utan visade sig vara en mutation som gick genom generna. Det har nu gått över.

Gunnar Westrin är dock inte förvånad över att upptäckten gäller Rakkurisjöarna och Rakkuribäcken.

– Redan när jag gjorde lumpen 1968 var bäcken omtalad för sina jättelika harrar. Och det fanns i stort sett bara stor harr. Misstanken var att vattnet var försurat. Större individer kan överleva men inte reproducera sig.

Enligt LKAB är dock vattnet i sjöarna inte försurat idag.

Westrin menar att ämnen från gruvproduktionen även medverkat till att vattensystemet är övergött.

– En god vän som paddlar har berättat att där Rakkuribäcken mynnar i Kalix älv och även nedströms är det betydligt mer växtlighet. Övergödning leder i slutändan till syrebrist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om